Quantcast
Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Καλό… Μάιο» η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για αμφισβήτηση φόρου - enikonomia.gr
share

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Καλό… Μάιο» η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για αμφισβήτηση φόρου

δημοσιεύτηκε:

Καλό … Μάιο υπολογίζεται πως θα ανοίξει τελικά η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο που θα τους επιβληθεί βάσει του τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής.

Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πήγε λίγο πιο πίσω χρονικά –και συγκεκριμένα μετά τα μέσα του τρέχοντος μήνα- και έτσι μοιραία και η εν λόγω πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί αργότερα, από ότι αρχικά υπολογιζόταν. Όσοι την αξιοποιήσουν πάντως θα πρέπει να προσέξουν και τις… «παγίδες».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Και αυτό γιατί για να υποβάλλει κάποιος φορολογούμενος τις ενστάσεις του για τον φόρο που του προέκυψε, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τον ποσό που τους βεβαιώθηκε και κατόπιν να «ανοίξουν την πόρτα» στις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους δεδομένα, ακόμη και για μια … 5ετία πίσω.

Ποιες είναι οι «παγίδες» της διαδικασίας

Συγκεκριμένα, η «ειδική» αυτή πλατφόρμα θα επιτρέπει σε επαγγελματίες και επιτηδευματίες να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, εφόσον θεωρούν ότι το εισόδημα τους είναι χαμηλότερο από αυτό που τους υπολόγισε η Εφορία. Για να μπει όμως κάποιος στην διαδικασία θα βρει μπροστά του και κάποια εμπόδια.

Το πρώτο είναι να πληρώσει τον φόρο που θα του προκύψει με βάση το τεκμαρτό του εισόδημα, με άλλα λόγια θα πρέπει να έχει υποβάλλει την φορολογική του δήλωση και αυτή να έχει εκκαθαριστεί.

Εν συνεχεία οι υπόχρεοι μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές υπηρεσίες, με μία ακόμη προϋπόθεση: Να επιτρέψουν στην φορολογική Αρχή να προχωρήσει σε έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια των ισχυρισμών τους.

Επί της ουσίας μέσω της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι θα θέσουν τα βιβλία τους αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία προς έλεγχο από τις φορολογικές Αρχές.

Με άλλα λόγια, θα προκαλέσουν οι ίδιοι τον έλεγχο για να αποδειχθεί το πραγματικό τους εισόδημα. Οι ελεγκτές θα «ξεσκονίσουν» τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητη περιουσία, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ώστε να διαπιστώσουν ποιο είναι το πραγματικό εισόδημα των επαγγελματιών.

Στην περίπτωση που από τα στοιχεία προκύψει ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που καθορίζει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα από την ΑΑΔΕ.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις αμφισβητείται το τεκμήριο

Οι φορολογούμενοι σε κάθε περίπτωση μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο και στις περιπτώσεις, που:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία,

β) είναι φυλακισμένοι,

γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,

ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.