Quantcast
ΚΕΠΑ: Αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και των γραμματέων-Όλα όσα αναφέρει η νέα ΚΥΑ - enikonomia.gr
share

ΚΕΠΑ: Αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και των γραμματέων-Όλα όσα αναφέρει η νέα ΚΥΑ

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και των γραμματέων ύστερα από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψε η υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου.

Είναι η πρώτη φορά που δίνεται αύξηση στις αμοιβές των ιατρών, από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ, το 2011.  Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι αμοιβές αναδιαμορφώνονται ως εξής:

 

Σημειώνεται ότι, τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά τρία (3) ευρώ ανά περιστατικό που εξετάζεται εκτός έδρας του εξετάζοντος ιατρού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπεγράφη πρόσφατα ΚΥΑ με την οποία θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρών, υπερδιπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό τους, αλλά και προσθέτοντας νέες ειδικότητες.

Οι δηλώσεις Μιχαηλίδου και Τσακλόγλου

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε ότι: «Για πρώτη φορά ενισχύουμε το προσωπικό των ΚΕΠΑ, 13 χρόνια μετά τη σύστασή τους. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο 500 ιατροί στα ΚΕΠΑ. Ο περιορισμένος αριθμός τους, σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που περιμένει να περάσει από την επιτροπή αξιολόγησης, έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καθυστερεί η διαδικασία πιστοποίηση της αναπηρίας. Με σκοπό την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε κατά 50% την αμοιβή των ιατρών των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε και την συμμετοχή τους. Για την Κυβέρνησή μας και αλλά και για εμένα προσωπικά που και ως Υφυπουργός Εργασίας ασχολήθηκα εντατικά με την αναπηρία, σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Να τους διασφαλίζουμε την ίση συμμετοχή στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας και, φυσικά, ποιότητα ζωής τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειές τους. Με μια σειρά από παρεμβάσεις, συνεχίζουμε να σπάμε το φαύλο κύκλο τουκοινωνικού αποκλεισμού. Είμαστε δίπλα σε όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε ότι: «Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας τον ρόλο των ΚΕΠΑ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία πιστοποίησης η οποία γίνεται πλέον ψηφιακά με μιααίτηση και καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας γνωμάτευσης που δίνει πρόσβαση σε όλες τις παροχές, συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές, κοινωνικές και διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία. Παρά τη δεδομένη πρόοδο και στη διαδικασία και στους χρόνους, υπάρχουν ζητήματα καθυστέρησης των ραντεβού καθώς μόλις 500 ιατροί υπηρετούν σήμερα τα ΚΕΠΑ. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συγκροτήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το Ειδικό Σώμα Ιατρών με υπερδιπλασιασμό του αριθμού των ιατρών από 500 σε 1.200, με νέες ειδικότητες ιατρών που θα υποστηρίζεται από ένα σύγχρονο ψηφιακό μητρώο που θα μειώσει τους χρόνους αναμονής. Σήμερα ολοκληρώνουμε το έργο μας αυξάνοντας τις αμοιβές των ιατρών, προκειμένου να υπάρχει επιτάχυνση στις διαδικασίες πιστοποίησης και να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης στα αιτήματα πιστοποίησης και στις κατ΄οίκον αξιολογήσεις. Οι νέες δράσεις που υλοποιούνται έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε ασθενούς αποτελεί πάντα την πυξίδα των πολιτικών μας. Στόχος μας είναι η διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας να μπορεί να επιτελεί το σκοπό της, άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία στους ασθενείς και, κυρίως, χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά τους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.