Quantcast
ΕΝΦΙΑ-Αντικειμενικές αξίες: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για τις ενστάσεις των δήμων - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ-Αντικειμενικές αξίες: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για τις ενστάσεις των δήμων

δημοσιεύτηκε:

Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για τις εντάσεις που είχαν υποβάλει έως τις 6 Φεβρουαρίου σχεδόν 170 δήμοι της επικράτειας για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές  αξίες  ακινήτων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” η αρμόδια επιτροπή θα κληθεί να αξιολογήσει από μηδενική βάση τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Ωστόσο αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών  αναφέρει πως τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα είναι αμφίβολο αν έχουν στοιχειοθετηθεί επαρκώς και εάν βασίζονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς ακινήτων ή απλώς οι δήμοι επιδιώκουν με τις εντάσεις που έχουν υποβάλει απλώς να μειώσουν  τις τιμές ζώνης  των ακινήτων των δημοτών τους .

 Η διάταξη 

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που είχε περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο έδινε τη δυνατότητα σε όσους δήμους θεωρούσαν ότι οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας  είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες  που οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να είναι να υποβάλουν ενστάσεις και να αξιολογηθούν  από μηδενική βάση.

 Ο υπολογισμός 

Υπάρχουν και αιτήσεις εντάσεις αρκετά εμπεριστατωμένες που θα πρέπει η αρμόδια Επιτροπή να τις λάβει υπόψη και να προχωρήσει σε ουσιαστική αξιολόγηση τους. Σε κάθε περίπτωση αυτό  που θα πρέπει να γνωρίζουν περίπου 7.000.000  ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι ανεξάρτητα από το τι τελικά θα αλλάξει στις αντικειμενικές αξίες διαφόρων περιοχών της επικράτειας ο ΕΝΦΙΑ  του 2023 θα υπολογιστεί με βάση τις κλίμακες, τους συντελεστές και τιμές  ζώνης που ισχύουν. Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024 καθώς για φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν περίπου 3,4 δισ. ευρώ, τα ίδια δηλαδή με πέρυσι.

Από την άλλη πριν από το τέλος  του 2023 αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί οι νέες τιμές ζώνης σε χιλιάδες περιοχές που ακόμη παραμένουν εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού  προσδιορισμού. Ο αριθμός των νέων ζωνών που θα προκύψουν και θα καλύπτουν μαζί με τις υφιστάμενες το σύνολο της επικράτειας αναμένεται να ανέλθει σε 2.167 έχουν υπολογιστεί αρμοδίως

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.