Quantcast
Επαγγελματίες: Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος και ποιοι απαλλάσσονται – Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Επαγγελματίες: Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος και ποιοι απαλλάσσονται – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 50% θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις ενώ όσοι προχωρούν σε προσλήψεις θα έχουν πλήρη απαλλαγή.

 Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την υποβολή τους να έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Από φέτος, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή, το τέλος επιτηδεύματος θα περιορισθεί στα 325 ευρώ από 650 που είναι σήμερα. Μάλιστα, στην περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος από τα 600 ευρώ, μειώνεται στα 300 ευρώ. Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό σύμβουλο Ηλία Χατζηγεωργίου που μίλησε στο «enikonomia», «έκπτωση 50% δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή για τις εταιρείες, όπως για παράδειγμα για τις ΙΚΕ, αλλά και για όσους διατηρούν μπλοκάκι και φορολογούνται έως μισθωτοί και τηρούν τις προϋποθέσεις, θα πληρώσουν κανονικά τέλος επιτηδεύματος για το μπλοκάκι». Ο Ηλ. Χατζηγεωργίου επισημαίνει επίσης ότι «όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος».

Επιχειρηματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις

Την ίδια στιγμή θα υπάρχουν και επαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις που θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Πρόκειται για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις και αύξησαν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον αριθμό των εργαζομένων τους, κατ’ ελάχιστον για 3 μήνες ετησίως.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο προχώρησε το 2023 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος. Ωστόσο, η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

 Πόσα δηλώνουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 71% των επαγγελματιών, δηλαδή 7 στους 10, δηλώνει εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με 10 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής του, δηλώνει σήμερα εισοδήματα 3.000 ευρώ. Ο φόρος που πληρώνει ανέρχεται στο ποσό των 270 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Συνολικά πληρώνει 920 ευρώ στην εφορία. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, θα φορολογηθεί από φέτος με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, με αποτέλεσμα ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει να αυξάνεται στα 1.823 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος να περιορίζεται στα 325 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει φόρο 2.148 ευρώ, αυξημένο κατά 133,5%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.