Quantcast
Επιστροφή φόρου: Ποιοι μπορούν να "σβήσουν" την οφειλή του ΕΝΦΙΑ και πώς - enikonomia.gr
share

Επιστροφή φόρου: Ποιοι μπορούν να “σβήσουν” την οφειλή του ΕΝΦΙΑ και πώς

δημοσιεύτηκε:

Δύο κινήσεις μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι για να μην συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής του φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ.

Η μία είναι να εξοφληθεί πρώτα ο φετινός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους και η δεύτερη είναι να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση προκειμένου να εισπράξουν άμεσα το ποσό του φόρου που δικαιούνται. Διευκρινίζεται δε πως αυτό αφορά μόνο τους  φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση και γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου, αλλά δεν θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής με τον ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι άμεση επιστροφή φόρου δικαιούνται οι πολίτες που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.

Φορολογικές δηλώσεις: Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις επιστροφές φόρου

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα τελευταία στοιχεία  της ΑΑΔΕ  για την  επιστροφή φόρου εισοδήματος. Όπως  έδειξαν τα στοιχεία, περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έχουν λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την Εφορία. Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια στοιχεία, έχει πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του 55,61% των φορολογουμένων το συνολικό ποσό των 39,3 εκατ. ευρώ. Ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις φορολογουμένων η φορολογική διοίκηση είτε συμψηφίζει την  επιστροφή  φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους είτε επανελέγχει τα ποσά των επιστροφών φόρου. Αυτό αφορά κυρίως τα υψηλά ποσά επιστροφών φόρου.

Συμψηφισμοί: Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ

Το σχέδιο  της ΑΑΔΕ για τους συμψηφισμούς προβλέπει:

  • Να αποστέλλονται σε εβδομαδιαία βάση στην Τράπεζα της Ελλάδος οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας. Και αυτό για να γίνεται η άμεσα  η επιστροφή τους.
  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές να συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν μπορούν να  γίνονται κεντρικά,  τότε να  διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.