Quantcast
Έρχεται ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές - Όλα όσα είπε ο Πατέλης - enikonomia.gr
share

Έρχεται ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές – Όλα όσα είπε ο Πατέλης

δημοσιεύτηκε:

Είναι επίσημο, έρχεται ειδικό  τέλος για τις φυσικές καταστροφές. Όπως είπε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, θα υπάρξει ένα τέλος για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών δίκαια κατανεμημένο.

«Θα υπάρξει μια αύξηση του αποθεματικού ποσού που διαθέτει το κράτος κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές  ώστε και στο μέλλον ό,τι συμβεί να ξέρει ο πολίτης και το κράτος πως θα είναι δίπλα του και θα τον φροντίσει. Εδώ θα υπάρξει όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός  ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου το οποίο θα είναι δίκαια κατανεμημένο και θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο. Θα υπάρξουν πιθανώς και παρεμβάσεις  ώστε να “αλλάξει ” και η συμπεριφορά μας .. να προσαρμοστούμε. Πρέπει να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ασφάλισης, της υποχρεωτικής ασφάλισης. Το να δούμε δηλαδή μακροπρόθεσμα πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φυσικά φαινόμενα» σημείωσε.

Και πρόσθεσε πως « δεν είναι εύκολο  αυτό, δεν είναι και η λύση αυτή στο πρόβλημα με την έννοια ότι οι υποδομές και όλα τα αντιπλημμυρικά αυτά κοστίζουν ανεξαρτήτως  υποχρεωτικής ασφάλισης ή όχι .’Ομως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης ότι  όλοι μαζί επιμεριζόμαστε το βάρος και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος  ασφάλισης ».

Ενώ όσον αφορά στο ποιο θα είναι το ύψος  της έκτακτης  εισφοράς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας είπε πως  «άνοιξε ήδη η πλατφόρμα για την κρατική αρωγή .Θα περιμένουμε να δούμε πόσοι θα κάνουν αίτηση, πόσες θα είναι πραγματικά οι ανάγκες προτού ανακοινώσουμε μια συγκεκριμένη εκτίμηση .Είναι μετά η αποκατάσταση των  υποδομών (δρόμοι, σιδηρόδρομος , γέφυρες κλπ ) που καταστραφήκαν .Και είναι μακροπρόθεσμα επιπλέον έργα που πρέπει να γίνουν για να θωρακιστεί καλύτερα η περιοχή. Ως προς τα τρία θα υπάρξουν και ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό το Σάββατο στη ΔΕΘ  » είπε  και πρόσθεσε πως κυβέρνηση βρίσκει χρήματα για τα έργα αυτά από ευρωπαϊκούς πόρους και εθνικούς.

« Στους εθνικούς πόρους είναι ο προϋπολογισμός και έχει ανακοινώσει ήδη ο υπουργός Οικονομικών  ο κ. Χατζηδάκης την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού  ύψους 600 εκατ. ευρώ »  σημείωσε και επεσήμανε πως «το ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου 200 δισ .ευρώ .Οπότε τα 2 δισ ευρώ είναι 1% του ΑΕΠ » .

Μίλησε δε και για τα έξοδα της κακοκαιρίας Daniel. «  Τα έξοδα για τα Daniel δεν είναι μόνο για το 2023 εκτείνονται και στο 2024, στο  2025 και στο 2026. Γιατί προφανώς πολλά από τα έργα κάνουν χρόνια για να ολοκληρωθούν. Θα πρέπει να σκεφτούμε ως χώρα πώς θα πρέπει να θωρακίσουμε τον προϋπολογισμό  μας παραπάνω ώστε μελλοντικές φυσικές καταστροφές θα έρχονται με πιο τακτά  χρονικά διαστήματα ώστε να μπορούμε να υπάρχουν τα χρήματα για να βοηθάμε τον κόσμο.  Δεν μπορούμε δηλαδή να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα  γίνονται άλλες φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς αυτό έρχεται με την κλιματική αλλαγή » σημείωσε.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.