Quantcast
Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για τους δανειολήπτες - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για τους δανειολήπτες – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος επιδότησης των δανειοληπτών από τις τράπεζες για 12 μήνες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων.

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο, θα αφορά 30.000 συνεπείς δανειολήπτες και θα είναι με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το πρόγραμμα των ευάλωτων. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης 30/6/2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Τα κριτήρια για το πρόγραμμα των ευάλωτων

Υπενθυμίζεται πως τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ενδιάμεσο ειδικό πρόγραμμα για την προστασία της κατοικίας τους μέχρι να λειτουργήσει ο Ειδικός Φορέας που θα προβλέπει το πλαίσιο της “2ης ευκαιρίας”.

To πλαίσιο αυτό προβλέπει κρατική επιδότηση σε δόση του στεγαστικού δανείου, μηνιαία δόση δανείων για 15 μήνες και 70-210 ευρώ τον μήνα, αναστολές σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και εξώσεις.

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της κρατικής επιδότησης είναι το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό (προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού) και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο  νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Η υποβολή αίτησης  υπαγωγής στο ενδιάμεσο πρόγραμμα πρέπει να γίνει εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την επόμενη ημέρα της επιβολής κατάσχεσης ή πτώχευσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.