Quantcast
Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν - Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν 60.000 συνταξιούχοι. Θα δοθούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς – μηχανικούς.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Για το τέλος Ιουνίου μετατίθεται -για τεχνικούς λόγους- η έναρξη της καταβολής των αναδρομικών ποσών για περισσότερους από 60.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, τα αναδρομικά πενταετίας μπορεί να φτάσουν και τα 33.750 ευρώ, όταν η μηνιαία προσαύξηση της σύνταξης προσεγγίζει τα 563 ευρώ.

Για άλλον έναν μήνα το απαιτούμενο λογισμικό εξακολουθεί να μην είναι έτοιμο, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να μην μπορεί να προχωρήσει στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών ποσών, με την αναμονή σε ορισμένες περιπτώσεις να ανέρχεται πλέον ακόμη και σε 72 μήνες.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα ταμεία έχουν λαμβάνειν το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και ξεπερνούν τα πέντε έτη!

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η αποπληρωμή των ποσών στους δικαιούχους θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε μήνες. Σε πρώτη φάση, τον Ιούνιο, θα καταβληθούν τα ποσά σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης τους τελευταίους μήνες και δικαιούνται συντάξεις από δύο διαφορετικά ταμεία, καθώς κατέβαλλαν παράλληλα ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα ολοκληρώνονται με τον σωστό τρόπο επανυπολογισμού.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από το 2016 και μετά. Πρόκειται για όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο ταμεία. Γι’ αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • Στη δεύτερη ανήκουν αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα θα μπαίνουν στις πληρωμές παράλληλης ασφάλισης και άλλες κατηγορίες με διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο – ΕΤΑΑ, ΔΕΗ – ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2016 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα έξι έτη. Σημειώνεται ότι οι εκκρεμότητες για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δεν υπολογίζονται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Τι θα λάβουν

Για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2016 χορηγείται προσαύξηση σύνταξης υπολογισμένη με 0,075% για κάθε μονάδα έξτρα εισφορών που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία, για όλα τα χρόνια. Από την 1η/1/2017 ο παράλληλος χρόνος υπολογίζεται ως ενιαίος στον ΕΦΚΑ και δεν δίδεται προσαύξηση, παρά μόνο αυτή που αντιστοιχεί στα παράλληλα χρόνια μέχρι το 2016.

Όμως, ο συντάξιμος χρόνος μπορεί να αυξηθεί, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης. Σε δεύτερη φάση αναμένεται και ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι να λάβουν αναδρομικά το 1/5 της αύξησης που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό, εφόσον βέβαια είναι πάνω από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν. Για παράδειγμα, συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται μια προσαύξηση επί της σύνταξής του ύψους 180 ευρώ τον μήνα από τον Μάιο του 2018. Αν λάβει την προσαύξηση αυτή τον Μάιο του 2022, θα λάβει μαζί και τα αναδρομικά τεσσάρων ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.

Σύμφωνα με παραδείγματα ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση:

  • Συνταξιούχος του 2017 με πέντε χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 60 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά πενταετίας 3.600 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2017 με εννέα χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.100 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 149 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά πενταετίας 8.910 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2018 με 11 χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 198 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά τετραετίας 9.504 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2017 με 15 χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 338 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά πενταετίας 20.250 ευρώ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

αναδρομικά- Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.