Quantcast
Φοροέκπτωση για ανακαίνιση ακινήτων - Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες - enikonomia.gr
share

Φοροέκπτωση για ανακαίνιση ακινήτων – Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες

δημοσιεύτηκε:

Παρατείνεται η ισχύς της φοροέκπτωσης έως 1.600 ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να κάνουν ανακαίνιση το οίκημα τους.

Όπως προκύπτει από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να γλιτώσουν έως και 1.600 ευρώ από το φόρο που τους αναλογεί εφόσον οι δαπάνες για τις επισκευές των οικημάτων τους  γίνουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα σε περίοδο 4 φορολογικών ετών.

Δηλαδή το 40% του ποσού των δαπανών που θα γίνουν σε κάθε ένα από τα έτη 2020, 2021 και 2022 και 2024 θα κατανέμεται ισόποσα στα εκάστοτε 4 επόμενα έτη. Και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται ο φόρος  εισοδήματος που θα βεβαιώνεται σε βάρος του ιδιοκτήτη ακινήτου σε κάθε ένα από τα 4 αυτά επόμενα έτη.

Ακολουθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρατείνεται  στο καθεστώς των κινήτρων για τους φορολογούμενους, προκειμένου να προβούν σε λήψη υπηρεσιών από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της οικοδομικής δραστηριότητας σχετικά με την αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους κλάδους της αγοράς που ασχολούνται με τις ίδιες ή και συναφείς δραστηριότητες.

«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη, η παροχή έκπτωσης φόρου κατά  40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Προβλέπεται πως η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως  16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νομίμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συγκαταλέγονται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας » αναφέρεται  στο άρθρο 5 της αιτιολογικής  έκθεσης .

«Η παρ. 14 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 (Α’ 201) τροποποιείται με την παράταση της ισχύος της μείωσης του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων σύμφωνα με το άρθρο 39Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:

«14. Οι διατάξεις του άρθρου 39Β, το οποίο προστίθεται με το άρθρο 16 του παρόντος, εφαρμόζονται για δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2020 έως και 31.12.2024.»  σημειώνεται μεταξύ άλλων  στη προτεινόμενη διάταξη  του άρθρου 5.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.