Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Πώς επηρεάζει η παράταση τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Τι εξετάζεται για το Market Pass - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς επηρεάζει η παράταση τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο – Τι εξετάζεται για το Market Pass

δημοσιεύτηκε:

Για τον τρόπο που θα καταβληθεί το  Market Pass των 22 ευρώ και των 100 ευρώ στους δικαιούχους μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης σε ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

« Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου που συμπεριλαμβάνει και την επέκταση του Market Pass για 3 μήνες- θα δουλέψουμε πολύ γρήγορα  με το Γενικό Λογιστήριο για να βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται.

Η πρόταση που έχουμε – θα δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες – είναι όσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση για το Market Pass των οποίων είτε εγκρίθηκε είτε απορρίφθηκε να θεωρηθεί ότι κάνουν ξανά αίτηση. Και έτσι να μην χρειαστεί να μπουν σε μια ταλαιπωρία και να ζητήσουν ξανά το market pass, πρώτον. Δεύτερον να ανοίξει το σύστημα του Market Pass για κάποιες ημέρες -υποθέτω τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου -ώστε να ενταχθούν και άλλοι πολίτες των οποίων ενδεχομένως τα οικονομικά τους να έχουν αλλάξει και να δικαιούνται τώρα το market pass ενώ παλαιότερα δεν το είχαν ανάγκη  ή δεν ήταν μέσα στα κριτήρια για τη χορήγηση του. Και μετά δεδομένων των φορολογικών  δηλώσεων που θα έχουν τελειώσει στις 31 Αυγούστου να πάρουμε όλα τα στοιχεία τα φορολογικά για να υπολογίσουμε ποιοι το δικαιούνται », σημείωσε.

Μίλησε για τις δόσεις του Market Pass που θα λάβουν οι δικαιούχοι. «Αυτό σημαίνει πως ο Σεπτέμβριος είναι το νωρίτερο που μπορούν να δοθούν οι πρώτες  δύο δόσεις μαζεμένες του Market Pass και μετά μένει μια δόση για τον Οκτώβριο» σημείωσε και εξήγησε ότι  η τρίτη δόση θα δοθεί τέλος Οκτωβρίου που θα μπορεί να ξοδευτεί για τους μήνες  Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο .

 

 

Νέα προθεσμία για τις αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο μετά την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Οι  εν ενεργεία δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού  Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση στην πλατφόρμα έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

Οι πολίτες που έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν εάν το επιθυμούν να  υποβάλουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ.

Για να υποβάλουν αίτηση  οι υπόχρεοι θα χρειαστούν:

  • τον ΑΜΚΑ τους
  • τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
  • την ηλεκτρονική σας διεύθυνση
  • τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου

Όταν  υποβάλουν την αίτηση για το ΚΟΤ θα ενημερωθούν αυτόματα για :

  • το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ, αν το δικαιούνται
  • γιατί η αίτησή τους απορρίφθηκε, αν δεν το δικαιούνται

Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται για ένα ολόκληρο έτος, δηλαδή για όλους τους λογαριασμούς που εκδίδονται το έτος αυτό και για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης έως τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου

Η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 

Όπως αναφέρει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα  στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας- συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις»  παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022. Ωστόσο, έως την ίδια ημερομηνία (31 Αυγούστου), θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Ενώ, η έκπτωση 3% εξακολουθεί να ισχύει μόνο για όσους καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.