Quantcast
«Φωτοβολταϊκά στις στέγες»: Πότε θα δημοσιευθεί ο οδηγός του ΥΠΕΝ για την επιδότηση και ποιοι θα μείνουν εκτός - enikonomia.gr
share

«Φωτοβολταϊκά στις στέγες»: Πότε θα δημοσιευθεί ο οδηγός του ΥΠΕΝ για την επιδότηση και ποιοι θα μείνουν εκτός

δημοσιεύτηκε:

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να προδημοσιεύσει το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον οδηγό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ που υποδέχεται τα αιτήματα για σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο έχει τεθεί σε λειτουργία από την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης επισημαίνεται πως, η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ θα είναι το προαπαιτούμενο στοιχείο που πρέπει να έχει κανείς για να υπαχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης άλλης πλατφόρμας που ετοιμάζει ο Διαχειριστής. Διευκρινίζεται πως πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Το ύψος της επιδότησης και οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος  είναι τα νοικοκυριά αλλά και οι αγρότες οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση από 40% έως και 60%. Το ακριβές ποσοστό ενίσχυσης θα προκύπτει με βάσει και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα διαχωρίζονται σε τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αναμένεται να καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας αλλά ένα ποσοστό περίπου 30% των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.

Αναλυτικά:

Ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW εάν έχει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας. Δηλαδή εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh (κιλοβατώρα).

Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh.

Πρόγραμμα: Σε πόσες φάσεις θα υλοποιηθεί

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις ενδεχομένως και σε τρεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που θα εξασφαλιστούν, ενώ  δεν αναμένεται στην συμπεριληφθούν στη λίστα των ωφελούμενων οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η μπαταρία

Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν μπαταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο αυτά θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.