Quantcast
Γεωργιάδης: Ανανεώνονται 4.000 συμβάσεις εργασίας μέσω ΔΥΠΑ για τα νοσοκομεία - Τι είπε για τα απογευματινά χειρουργεία - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: Ανανεώνονται 4.000 συμβάσεις εργασίας μέσω ΔΥΠΑ για τα νοσοκομεία – Τι είπε για τα απογευματινά χειρουργεία

δημοσιεύτηκε:

Ανανεώνονται 4.000 συμβάσεις εργασίας,  μέσω ΔΥΠΑ για τα νοσοκομεία. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης  μιλώντας στο MEGA,  χθες το βράδυ μίλησε με τον κ. Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα αυτό. «Υπεγράφη χθες το βράδυ από τον κ. Πετραλιά, από εμένα, από την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και από τη  κ. Νίκη Κεραμέως  η ΚΥΑ για την ανανέωση των 4.000 μέσω ΔΥΠΑ για τα νοσοκομεία. Έχει πάρει η ΚΥΑ τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Άρα  ανανεώνονται και οι 4.000» είπε, και μίλησε για το θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας. «Ανασφάλιστοι συμπολίτες μας  χωρίς δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας δεν θα μείνουν. Η δική μου άποψή είναι πως πρέπει να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας. Τα μέτρα covid αίρονται όταν λήγει η πανδημία » τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Για τα απογευματινά χειρουργεία

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. «Πριν από 22 χρόνια στο ΕΣΥ θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία. Τι συνέβαινε τότε; Οι πολίτες είχαν αναμονές 5 μήνες, 6 μήνες, 7 μήνες  για να δουν ένα γιατρό σε μια τακτική  επίσκεψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.  Τότε σκεφτήκαν και είπαν όταν τελειώνει το ωράριο του γιατρού του δίνουμε το δικαίωμα να ανοίξει στο νοσοκομείο ένα απογευματινό ιατρείο, όπου θα μπορεί να δέχεται τους ασθενείς επί πληρωμή και θα πηγαίνουν εκτός σειράς. Ως αποτέλεσμα οι αναμονές των 6 και των 7 μηνών έχουν γίνει αναμονές του 1 μήνα. Ξεκίνησε τότε εκείνη η διαδικασία.  Τότε,  έγινε φασαρία  φοβερή στο ΕΣΥ : Αντιδρούσαν συνδικαλιστές έλεγαν ότι πάνε να ιδιωτικοποιήσουν το ΕΣΥ , έλεγαν ότι θα προηγούνται οι πλούσιοι. Μετά από λίγα χρόνια όλη η φασαρία σταμάτησε. Ο κόσμος έμαθε ότι μπορεί να έχει και αυτήν την επιλογή. Αυτός που έχει να πληρώσει, πληρώνει το απόγευμα και αυτός που δεν έχει, πηγαίνει το πρωί που δεν θα έχει πια τόση αναμονή στα πρωινά χειρουργεία. Δίνουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ όσες μπορούν και θέλουν να κάνουν χειρουργεία. Είναι θέμα νοσοκομείου και κλινικής. Ο βασικότερος όρος είναι πως δεν θα μπορεί να κάνει λιγότερες επεμβάσεις που έκανε το πρωί», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Δεν μιλάμε για νόμιμο ‘’φακελάκι’’. Κάποιοι γιατροί παίρνουν ‘’φακελάκι’’. Η διαδικασία θα είναι πως θα πηγαίνεις σε ένα νοσοκομείο και ζητάς να κάνεις νωρίτερα το απόγευμα και το κόστος είναι όσο πληρώνει ο ΕΟΠΥ για την κάθε ιατρική πράξη. Από την αμοιβή αύτη παίρνει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος και το νοσοκομείο. Το πρωί παραμένει δωρεάν».

Σε σχέση με το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» είπε:

«Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστή η είδηση της αποφάσεως της αναστολής των χειρουργείων ήμουν στον AΝΤ1 και με ρωτάει ο κ. Χατζηνικολάου. Είπα πως αποκλείεται να ισχύσει αυτή η απόφαση. Δηλαδή θα έβρισκα λύση και έτσι έγινε. Προφανώς η μοναδική λύση ήταν να βρούμε διαθέσιμους αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία. Δεσμεύομαι πως δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία στο Παίδων ‘’Αγλαΐα Κυριακού’’».

Η  πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέτζιου, είπε με τη σειρά της: «Υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Πρέπει να μας απαντήσουν για ποιο λόγο υπάρχουν 90.000 ασθενείς στις λίστες αναμονής, για ποιο λόγο το 30% των χειρουργικών αιθουσών παραμένουν κλειστές και γιατί μας παρουσιάζει ως λύση τα απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να πληρώσει ξανά;».

Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο υπουργός.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει πλήρη δωρεάν πρόγνωση σε όλους τους ανασφάλιστους. Άρα εάν το επιχείρημα είναι πως αφού έχω πληρώσει δεν ξαναπληρώνω, τότε το ανάποδο θα ήταν αφού δεν έχεις πληρώσει τότε μην μπεις στο νοσοκομείο. Οπότε εγώ δεν μπαίνω σε αυτό το επιχείρημα., το θεωρώ πολύ κυνικό. Αυτό που λέμε είναι απλό. Εάν εγώ θέλω να πληρώσω για να χειρουργηθώ γρηγορότερα για ποιο λόγο η κ. Ρέτσου να με στείλει σε μία ιδιωτική κλινική και όχι στο ΕΣΥ; Στη πραγματικότητα μόνο ο ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής θα έπρεπε να διαμαρτύρεται».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.