Quantcast
Γονικές παροχές: Έτσι θα δηλώνονται αυτόματα στο Ε9 - Βήμα βήμα η διαδικασία - enikonomia.gr
share

Γονικές παροχές: Έτσι θα δηλώνονται αυτόματα στο Ε9 – Βήμα βήμα η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Αυτόματα και μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” συμπληρώνεται και υποβάλλεται πλέον το Ε9 για  τη δωρεά ή γονική παροχή 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο  αλλά και τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2024. Συνεπώς τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για την αυτόματη υποβολή του Ε9 είναι τα εξής:

  • Αρχικά πρέπει ο δωρητής ή γονέας να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στην τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση που εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο.
  • Μετά αναρτά ο συμβολαιογράφος το συμβόλαιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY”.
  • Εν συνεχεία  δημιουργείται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για κάθε συμβαλλόμενο (δωρητή/γονέα και δωρεοδόχο/τέκνο) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ (ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Ή ΟΙΚΙΣΜΟΥ) ΚΑΙ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ (ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ)» είτε τον πίνακα 2 «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΗΠΕΔΩΝ» αυτής.

Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που δημιουργείται αυτόματα ισχύουν τα εξής:

Για τον δωρητή/γονέα, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 3 (διαγραφή ακινήτου).

– Για τον δωρεοδόχο/τέκνο, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του δωρητή/γονέα στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

– Για όλους τους συμβαλλομένους, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων «Αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογουμένου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».

-Μετά τη δημιουργία με αυτόματο τρόπο των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, αναρτάται στη θυρίδα των συμβαλλομένων στην ψηφιακή πύλη «myAADE» ηλεκτρονική ειδοποίηση, την οποία ακολουθεί η αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τη δημιουργία της υποβληθείσας δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

-Η διαδικασία  ισχύει και όταν δεν είναι εφικτή η αυτόματη δημιουργία δήλωσης στοιχείων ακινήτων λόγω τεχνικής ή άλλης αδυναμίας σύζευξης των στοιχείων  των ακινήτων  ή όταν  ο συμβαλλόμενος  είχε ήδη  υποβάλλει  δήλωση  ακινήτων  για το ίδιο ακίνητο για το ίδιο ακίνητο πριν από την αυτόματη  δημιουργία της από το σύστημα.

-Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε αναντιστοιχίας μεταξύ του περιεχομένου του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής και της αυτόματης δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει εντός της νόμιμης προθεσμίας τροποποιητική δήλωση στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.