Quantcast
Ιδιωτικός τομέας: Πότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες - Τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς - enikonomia.gr
share

Ιδιωτικός τομέας: Πότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες – Τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για το ξεπάγωμα τριετιών στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν από το 2025 και αυτό σημαίνει πως θα προσαυξηθεί  κατά 30% ο μισθός των εργαζομένων που  έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα.  Σημειώνεται δε πως  σήμερα   λαμβάνουν τα ποσοστά των τριετιών μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Η ανεργία

Υπενθυμίζεται  δε πως σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο του 2012, οι τριετίες  θα ξεπαγώσουν μόνο εάν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%  σε ετήσια βάση.  Τότε θα αρχίσουν να δίδονται τα  επιδόματα  ύψους 10%  σε μισθωτούς που συμπληρώνουν  3 έτη, 6 έτη, 9 και άνω έτη προϋπηρεσίας σε συναφές επάγγελμα.

Επίσης επισημαίνεται πως η Κομισιόν είχε προβλέψει πρόσφατα  ότι η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2024, για να ανοίξει ο δρόμος για νέες αυξήσεις στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, πέραν των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό.

Παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις του νέου Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με αυτό η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί  στο 9,8% το 2026, άρα το ξεπάγωμα των τριετιών παραπέμπεται για το 2027.  Μάλιστα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε η χώρα μας στις Βρυξέλλες, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να συνεχίσει στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη

Aυτό σημαίνει πως εάν ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είχε κατοχυρώσει  μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου  την πρώτη τριετία, τότε θα  συνεχίζει να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10%, υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Ωστόσο, ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 δεν έχουν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.