Quantcast
EKT: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων σήμερα - Ποια δάνεια θα επηρεαστούν και ποια όχι - enikonomia.gr
share

EKT: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων σήμερα – Ποια δάνεια θα επηρεαστούν και ποια όχι

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Πέμπτη η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σήμερα τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και άλλο τόσο αναμένεται και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, όπως εκτίμησαν πρόσφατα οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα που διενήργησε το Reuters, σύμφωνα με το money.usnews.com

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ νέου σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων κατά 1/4 της εκατοστιαίας μονάδας στο 3,50%, σύμφωνα με προβλέψεις  59 οικονομολόγων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη έρευνα του Reuters, ενώ για τη συνεδρίαση του  Ιουλίου η αγορά προσδοκεί  πως το τερματικό επιτόκιο θα φτάσει στο  3,75%. Αξιοσημείωτο είναι δε πως η οικονομική δραστηριότητα στο μπλοκ των 20 κρατών -μελών του μπλοκ επιβραδύνθηκε , ύστερα από συνεχόμενες αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης  που έγιναν το περασμένο έτος στα επιτόκια της ΕΚΤ.

Ελλάδα: Ποια δάνεια θα επηρεαστούν από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και ποια όχι

Από την σημερινή άνοδο των επιτοκίων  της ΕΚΤ θα επηρεαστούν τα επαγγελματικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες  και τα καταναλωτικά δάνεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα αυξηθούν οι δόσεις των παραπάνω δανείων.

Ωστόσο δεν αφορά στα στεγαστικά δάνεια. Υπενθυμίζεται δε πως τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν “παγωμένα” για 1 έτος με υπολογισμό την 31/3/2023…μείον 0,20% δηλαδή 20 μονάδες βάσης για τους οφειλέτες που ήταν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων του δανείου τους  αλλά και που θα εξακολουθούν να είναι.  Αυτό αφορά τις τράπεζες και τις εξυπηρετούμενες απαιτήσεις,  δηλαδή τα στεγαστικά δάνεια υπάρχουν και τους servicers και κατ΄ επέκταση στα funds. Εντάσσονται 400.000 ενήμερα στεγαστικά – επισκευαστικά και αφορά δόσεις Μαΐου 2023 – Απριλίου 2024. Σημειώνεται δε πως  κάποιες από τις τράπεζες άρχισαν να το εφαρμόζουν 1 μήνα αργότερα από την ημερομηνία που είχε οριστεί και για αυτό θα πάει έναν μήνα πιο πίσω από την παραπάνω προθεσμία.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.