Quantcast
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τι εξετάζει η EE - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τι εξετάζει η EE

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο για φθηνότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές φαίνεται πως επεξεργάζεται η EE.

Μάλιστα η παραπάνω  πρωτοβουλία της Ε.Ε. συνοδεύεται με την πρόταση κανονισμού που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή 6 μήνες μετά την ψήφισή του ο οποίος:

• Θα επιβάλλει τις άμεσες πληρωμές, ορίζοντας ότι «όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που προσφέρουν μεταφορές πίστωσης σε ευρώ πρέπει να προσφέρουν άμεσες πληρωμές σε ευρώ σε όλους τους πελάτες τους».

•  Θα παρεμβαίνει σε θέματα τιμολόγησης, ορίζοντας ότι «οι χρεώσεις για άμεσες πληρωμές σε ευρώ πρέπει να είναι ίσες ή χαμηλότερες από τις χρεώσεις για μη άμεσες πληρωμές σε ευρώ».

•  Θα ρυθμίζει θέματα ασφάλειας, προβλέποντας ότι «όλοι οι πάροχοι άμεσων πληρωμών σε ευρώ πρέπει να προσφέρουν την υπηρεσία ελέγχοντας την αντιστοίχιση μεταξύ του αριθμού λογαριασμού (IBAN) και του ονόματος του δικαιούχου πληρωμής, και προτού ο προμηθευτής εγκρίνει τη συναλλαγή να προειδοποιεί τον πληρωτή για οποιαδήποτε διαπιστωθείσα διαφορά που θα μπορούσε να υποδηλώνει απάτη».

Τι είναι οι άμεσες πληρωμές

Οι άμεσες πληρωμές είναι ένας νέος τύπος μεταφοράς πίστωσης  και η μεταφορά κεφαλαίων γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα και οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου και «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας για τη διευκόλυνση άμεσων, ασφαλών και εύκολων πληρωμών σε καταστήματα, ηλεκτρονικό εμπόριο ή μεταξύ ιδιωτών».

Επίσης επισημαίνεται πως η άμεση πληρωμή εκτελείται σε μερικά δευτερόλεπτα και όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο κανονισμού που έχει θέσει σε διαβούλευση θα απαλλάξει τον κλάδο. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το παραδοσιακό έμβασμα απαιτεί από 1 έως 3 ημέρες για να φθάσουν τα χρήματα στον δικαιούχο, π.χ. έμπορο. των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κόστος έως και 200 δισ. ευρώ που είναι τα χρήματα που παραμένουν «κλειδωμένα» ημερησίως κατά τη λεγόμενη διακίνηση πληρωμών.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ήδη οι άμεσες πληρωμές προσφέρονται δωρεάν από τις περισσότερες χώρες  της  Ευρώπης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα που δίνει αυτή την επιλογή μέσω του Iris που έχει αναπτύξει η ΔΙΑΣ.

Τα πλεονεκτήματα 

Τα οφέλη της παραπάνω πρωτοβουλίας θα είναι τα εξής:

  • Θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν περισσότερο τις ταμειακές ροές τους οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες, λαμβάνοντας αμέσως τα κεφάλαια που τους οφείλονται όταν πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.
  • Οι έμποροι θα μπορούν να επωφεληθούν από νέες ψηφιακές, προσιτές και αποτελεσματικές λύσεις πληρωμών για να δέχονται πληρωμές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους και θα μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη. Επίσης επισημαίνεται πως με τη χρήση των άμεσων πληρωμών οι έμποροι θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους, όπως για παράδειγμα άμεσες επιστροφές χρημάτων. Με τις άμεσες πληρωμές οι έμποροι θα γνωρίζουν ότι  πληρώθηκαν και  ότι θα μπορούν να αποδεσμεύσουν άμεσα και με ασφάλεια αγαθά και υπηρεσίες.
  • Oι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άμεσες πληρωμές ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη των καινοτόμων  χρηματοοικονομικών υπηρεσιών  και προϊόντων για όφελος των πελατών τους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.