Quantcast
JP Morgan: Τι θα σήμαινε μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά για τους επενδυτές - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Τι θα σήμαινε μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά για τους επενδυτές

δημοσιεύτηκε:

Η JP Morgan“παγώνει” τις προσδοκίες της αγοράς για αναβάθμιση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά και συγκεκριμένα την τοποθέτηση της στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM). Και εξηγεί τους λόγους για τον οποίους είναι πολύ απίθανο η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε αναπτυγμένη αγορά. Όπως λέει η JP Morgan, η χώρα έχει μόνο 3 μετοχές που είναι για τον MSCI Europe και τα βασικά εμπόδια είναι η κεφαλαιοποίηση αγοράς αλλά και η ελεύθερη διασπορά. Υπενθυμίζεται δε πως οι κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς είναι:

Πέντε μετοχές θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας. Αυτά είναι τα εξής:

  • Στα 5,8 δισ. δολάρια θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο αγοράς για την MSCI Europe.
  • Στα 2,9 δισ. δολάρια θα πρέπει να είναι η ελεύθερη διασπορά.

Θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια  για την προσβασιμότητα στην αγορά

Θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τα επενδυτικά μέσα στην αγορά

Την ίδια στιγμή ο οίκος αναφέρει πως η Ελλάδα- ως EM- έχει 10 μετοχές, αλλά εάν πάει στον DM Europe, τότε ενδέχεται να χάσει 7 τίτλους και να μείνει με 3. Σημειώνεται δε πως μια αγορά για να αναβαθμιστεί στις DM θα πρέπει να έχει το ελάχιστο των 5. Υπάρχει και ένα κριτήριο ρευστότητας, το οποίο είναι περίπλοκο αλλά και οι 10 ελληνικές μετοχές  πληρούν άνετα τις προϋποθέσεις  για DM.

Οι τρεις μετοχές της DM Greece θα έχουν κεφαλαιοποίηση ύψους 14 δισ. δολαρίων, 13 μ.β. της κεφαλαιοποίησης των 11 τρισ. δολαρίων MSCI Europe.  Συνεπώς η Ελλάδα θα ήταν η μικρότερη αγορά της MSCI στην Ευρώπη, πιο μικρή και από αυτή της Πορτογαλίας (31 δισ. δολάρια) και της Αυστρίας (29 δισ. δολάρια).

Ένα άλλο θέμα είναι τα Κριτήρια Προσβασιμότητας στην Αγορά και συγκεκριμένα η «Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων», όπου η MSCI δήλωσε τον Ιούνιο του 2023 πως η Ελλάδα υστερεί σε δανεισμό μετοχών και ανοικτές πωλήσεις. Επιπλέον η MSCI είπε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις πρόσφατες αναβαθμίσεις στο Clearing & Settlement.

Τι θα σήμαινε η αναβάθμιση της Ελλάδας για τους επενδυτές

Παράλληλα ο οίκος αναφέρει πως η αναβάθμιση της χώρας θα περιόριζε το ενδιαφέρον των επενδυτών και πως αυτό θα έκανε την Ελλάδα ως τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μ.β. της MSCI Europe. Με αυτόν τον τρόπο η αγορά της Ελλάδας θα γινόταν μικρότερη αγορά από αυτή της Αυστρίας ή της Πορτογαλίας.

Επίσης η JP Morgan αναφέρει πως οι επενδυτές που θεωρούν πως είναι πιθανή μια αναβάθμιση της Ελλάδας θα πρέπει σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς:

  • Στις 24 Ιουνίου να εκδοθεί μια ανακοίνωση για την Ετήσια Ανασκόπηση Ταξινόμησης Αγοράς  που αυτό θα ενεργοποιούσε μια διαδικασία διαβούλευσης 1 έτους.
  • Συνεπώς εάν αυτό γίνει τότε η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου 2026 κατά την επανεξισορρόπηση του δείκτη.

Ωστόσο, η MSCI θα μπορούσε να επιλέξει να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα και να χρησιμοποιήσει τη «συνετή διακριτική ευχέρεια» που θα επιφυλάσσει για τον εαυτό της σε αυτές τις αποφάσεις.  Ο MSCI είχε επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για το Κουβέιτ που τοποθετήθηκε στον δείκτη τον Νοέμβριο του 2020.  Δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια τέτοιου είδους επιτάχυνση για την Ελλάδα επισημάνει η JP Morgan.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.