Quantcast
Καλάθι του Πάσχα: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πρεμιέρα - Διευκρινίσεις για τις τιμές στο κατσίκι - enikonomia.gr
share

Καλάθι του Πάσχα: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πρεμιέρα – Διευκρινίσεις για τις τιμές στο κατσίκι

δημοσιεύτηκε:

“Κλείδωσε” η ημέρα για την πρεμιέρα του καλαθιού του Πάσχα. «Χθες το βράδυ ετοιμάστηκαν οι υπουργικές μου αποφάσεις για το καλάθι του Πάσχα. Δεν τις έχω ανακοινώσει ακόμα.  Την Τετάρτη ξεκινάει το καλάθι του Πάσχα και αυτό θα συμπεριλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. Μιλάω για το καλάθι στα σούπερ μάρκετ» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Επίσης εξήγησε πώς λειτουργεί το καλάθι του νοικοκυριού. «Το καλάθι του νοικοκυριού ακολουθεί από την αρχή την πορεία της ζωής μας. Δηλαδή το καλάθι του νοικοκυριού μεταβλήθηκε σε καλάθι των εορτών των Χριστουγέννων όταν ήρθαν τα Χριστούγεννα, μετά μεταμορφώθηκε σε σαρακοστιανό καλάθι όταν ήρθε η Σαρακοστή και τώρα γίνεται το καλάθι του Πάσχα λόγω των εορτών του Πάσχα της μεγάλης Εβδομάδας. Πρέπει να πω ότι κάναμε αρκετά μεγάλη συζήτηση και με τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους – αρκετούς από αυτούς όχι όλους  -αλλά και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα έχουμε στο αρνί και στο κατσίκι. Να πω φέτος ότι το αρνί και το κατσίκι πρωτόλεια αύξηση σε σχέση με πέρυσι » τόνισε.

Μίλησε δε και για την μέση αξία του καλαθιού του νοικοκυριού . «Στο καλάθι του νοικοκυριού έχουμε δύο συνεχόμενες εβδομάδες σοβαρές μειώσεις. Στις δύο εβδομάδες, η μέση αξία καλαθιού έχει πέσει στα 4%. Αυτό για να συμβεί  σημαίνει ότι σε πολλά προϊόντα οι τιμές έχουν μείνει σταθερές και σε πάρα πολλά που έχουν πέσει οι τιμές τους ».

Ενδεικτικά ανέφερε τις τιμές ορισμένων από αυτών των προϊόντων.  «Πήγα προχθές σε σούπερ μάρκετ και είδα τις τιμές που έπεσαν στα μακαρόνια, στο λάδι. Βρήκαμε ελαιόλαδο 5 ευρώ το λίτρο που το ελαιόλαδο έχει φτάσει 8 ευρώ, βρήκαμε αλεύρι σταθερά κάτω από το 1 ευρώ»,  σημείωσε.

Κατσίκι: Πώς διαμορφώνεται φέτος η τιμή του

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πού θα πάει φέτος η τιμή στο κατσίκι και εάν από την Μεγάλη Πέμπτη θα πέσει η τιμή του. Έτσι γίνεται, απάντησε και ανέφερε πως για τις τιμές θα ενημερωθεί από τα σούπερ μάρκετ την Τρίτη βράδυ με Τετάρτη πρωί γιατί τότε τις δίνουν. «Ο στόχος είναι το κατσίκι να μείνει γύρω στα 10 ευρώ, θα δούμε. Να ξέρει ο κόσμος ότι φέτος έχουμε μικρότερη παραγωγή. Μεσολάβησε το Πάσχα των Καθολικών όπου υπήρξε πολύ μεγάλη εξαγωγή, για αυτό πιέστηκαν και οι τιμές » είπε.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμών σε κάποια προϊόντα είπε πως « όλοι ελέγχονται. Και το ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΙΜΕΑ είναι άγρυπνο και δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας» .

Καλάθι του νοικοκυριού: Θα παραταθεί το μέτρο μέχρι τον Αύγουστο; Η απάντηση Γεωργιάδη

Τέλος διευκρινίσει εάν θα παραταθεί το καλάθι του νοικοκυριού μέχρι τον Αύγουστο. «Ψηφίσαμε μια τροπολογία προχθές που με υπουργική απόφαση το μέτρο αυτό πάει μέχρι 30 Ιουνίου. Πάμε ανά τρίμηνο για να ελέγχουμε πώς πηγαίνει η αγορά. Αλλά επειδή δεν ξέρω εγώ τις πολιτικές εξελίξεις και αν στις 30 Ιουνίου θα έχουμε Βουλή ή όχι -έχω δώσει τη δυνατότητα στον διάδοχο μου με δική του υπουργική απόφαση εάν το κρίνει σκόπιμο να το επεκτείνει» είπε.

«Γιατί στις 30 Ιουνίου σε κάθε περίπτωση θα έχουμε είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση είτε ό,τι προκύψει από τις εκλογές. Ελπίζω σε υπηρεσιακή, γιατί αν προκύψει από τις εκλογές, θα είναι καταστροφή. Το καλάθι του νοικοκυριού θα είναι το τελευταίο που θα μας απασχολεί » πρόσθεσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.