Quantcast
Ρόδος: Ρεκόρ στις καταγγελίες για το δώρο Χριστουγέννων - Εργαζόμενοι δεν το έλαβαν γιατί δεν προβλέπεται στη συμφωνία με τον εργοδότη - enikonomia.gr
share

Ρόδος: Ρεκόρ στις καταγγελίες για το δώρο Χριστουγέννων – Εργαζόμενοι δεν το έλαβαν γιατί δεν προβλέπεται στη συμφωνία με τον εργοδότη

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος οι καταγγελίες εργαζομένων στη Ρόδο για την μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», έγιναν 14 καταγγελίες από εργαζόμενους που μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, δεν είδαν στον λογαριασμό τους το δώρο Χριστουγέννων, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε μία περίπτωση έγινε καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα του νησιού προκειμένου να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη αστυνομική δύναμη για να συλληφθεί ο εργοδότης.

Από τις περιπτώσεις αυτές, τέσσερις θεωρούνται ως οι πιο σοβαρές, ενώ υπήρξαν και τηλεφωνήματα στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου που ανέφεραν ότι ενδεχομένως τα χρήματα του δώρου να μην εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς, επειδή οι κάτοχοί τους είχαν…  διαφορετικές τράπεζες από αυτήν του εργοδότη.

Οι τέσσερις περιπτώσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζο, οι τέσσερις αυτές σοβαρές καταγγελίες αφορούσαν εργοδότες στους τομείς της εστίασης, της συσκευασίας τροφίμων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ) στη Μεσαιωνική Πόλη.

Μάλιστα μία υπόθεση που αφορούσε σε βιοτεχνία συσκευασίας τροφίμων κατέληξε σε αστυνομικό τμήμα του νησιού, με την εργαζόμενη να καταθέτει κατέθεσε μήνυση.

Για τις υπόλοιπες τρεις δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι και την Παρασκευή για να εμφανιστούν τα χρήματα στον λογαριασμό αν και οι εργοδότες είπαν προφορικά στους εργαζόμενους ότι δεν θα καταβάλουν το δώρο γιατί… δεν προβλέπεται στη συμφωνία που έκαναν. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει καμία βαρύτητα καθώς από τον νόμο η καταβολή του δώρου είναι υποχρεωτική ακόμη και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος το αρνηθεί.

«Περιμένουμε για να είμαστε νομότυποι ώστε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς στην περιοχή μας έχουμε τέτοια φαινόμενα μετά από μία σεζόν η οποία πήγε πολύ καλά για όλους. Επικαλούνται ορισμένοι κακοί εργοδότες ότι η συμφωνία που έγινε με τους εργαζόμενους ήταν χωρίς το δώρο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, απαγορεύεται δια νόμου κάθε τέτοια συμφωνία και ακόμα και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί την καταβολή του Δώρου θα γίνει οπωσδήποτε η κατάθεσή του στην τράπεζα και όχι στο χέρι με μετρητά. Είναι ένα δικαίωμα του εργαζόμενου που δεν αναιρείται» δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.

Πάντως το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει από την Τρίτη μετά τις αργίες των εορτών και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κινηθεί και το ΕΚΡ

Μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων: Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν το λάβετε -Όλα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Υπενθυμίζεται πως ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πως  το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.