Quantcast
«Κέρδισαν» δωρεάν κεφάλαια κίνησης άνω των 200.000 ευρώ - Ποιοι εκμεταλλεύτηκαν το «παράθυρο» της δεύτερης ευκαιρίας - enikonomia.gr
share

«Κέρδισαν» δωρεάν κεφάλαια κίνησης άνω των 200.000 ευρώ – Ποιοι εκμεταλλεύτηκαν το «παράθυρο» της δεύτερης ευκαιρίας

δημοσιεύτηκε:

Εκμεταλλεύτηκαν τη «δεύτερη ευκαιρία» που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και εκατοντάδες επιχειρήσεις εξασφάλισαν στο «νήμα» δωρεάν κεφάλαια κίνησης που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ. Επαγγελματίες της ψυχαγωγίας, της διοργάνωσης και τροφοδοσίας εκδηλώσεων, γυμναστήρια και σχολές χορού ήταν ανάμεσα στους «τυχερούς».  Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο «παράθυρο δεύτερης ευκαιρίας» που άνοιξε, έληγε στις 3 Ιουνίου.  

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνοι λοιπόν οι οποίοι έσπευσαν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν… δικαιώθηκαν! Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης έδωσε ξανά το Υπουργείο σε όσους υπέβαλαν αίτηση για τη δράση «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού» του ΕΠΑνΕΚ και αυτή αρχικά απορρίφθηκε.

Ποιοι εξασφάλισαν κεφάλαια άνω των 200.000 ευρώ

Έτσι, η συμπληρωματική έγκριση χρηματοδότησης επιπλέον 313 αιτήσεων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 9.068.040,89 ευρώ, αφορά, σε: α) διακόσιες ενενήντα έξι (296) αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με χρηματοδότηση κάτω των 200.000,00 ευρώ ανά επιχείρηση, δημόσιας δαπάνης 3.906.526,34 ευρώ, β) δεκαπέντε (15) αιτήσεις επίσης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με χρηματοδότηση άνω των 200.000,00 ευρώ ανά επιχείρηση, δημόσιας δαπάνης 4.931.909,05 ευρώ και γ) δύο (2) αιτήσεις χρηματοδότησης, Μεγάλων Επιχειρήσεων δημόσιας δαπάνης 229.605,50 ευρώ.

Μετά τις σχετικές αποφάσεις τα συνολικά εγκεκριμένα έργα στη Δράση ανέρχονται σε 1.384. Η συνολική δημόσια δαπάνη διαμορφώνεται σε 32.005.907,46 ευρώ.

φόρος

Ποιοι είχαν δικαίωμα στα δωρεάν κεφάλαια κίνησης

Να θυμίσουμε πως η δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων των κλάδων παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εστίασης/διασκέδασης/ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων και σχολών χορού, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, αλλά υφίστανται επίσης σημαντική οικονομική ζημία, λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ (46 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 4 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις) για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Ωφελούμενοι της Δράσης είναι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, των ακόλουθων κλάδων:

  • Παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων,
  • Τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
  • Εστίασης/διασκέδασης/ψυχαγωγίας,
  • Γυμναστηρίων και σχολών χορού.

Τι κάλυψε η δημόσια χρηματοδότηση

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει μέρος του απαιτούμενου Κεφαλαίου Κίνησης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 8% του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019,
  • Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, εντός του 2020 ή εντός του 2021, υπολογίζεται ο ανοιγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019, 2020 ή 2021) ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους (2019, 2020 ή 2021) δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους (2019, 2020 ή 2021) επί 365 ή 366. Δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 8% του ανοιγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών.
  • Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει, κατά μέγιστο, σε ποσοστό 8%, επί του συνολικού ή του ανοιγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020. Για τον υπολογισμό του κατάλληλου κύκλου εργασιών (συνολικός ή ανοιγμένος) λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της εκ νέου λειτουργίας τους (πρώτη ημέρα εσόδων) εντός του 2020.
  • Στις επιχειρήσεις που συστάθηκαν στο έτος 2020 και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους κατά το έτος αυτό, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει, κατά μέγιστο, σε ποσοστό 8%, επί του συνολικού ή του ανοιγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2021. Για τον υπολογισμό του κατάλληλου κύκλου εργασιών (συνολικός ή ανηγμένος) λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της εκ νέου λειτουργίας τους (πρώτη ημέρα εσόδων) εντός του 2021.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Το κεφάλαιο κίνησης δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας εγκατάστασης, καθώς η επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης δίνεται μόνο ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Ιανουάριου 2022.

Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 30.09.2022 βάσει των Κωδικών:

  • 361 Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας,
  • 363 Λοιπές Εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια),
  • 364 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών,
  • 365 Ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών αρ. 14.2.α.

των εντύπων των σχετικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/1/2022 – 30/09/2022.

Το ποσό κεφαλαίου κίνησης που αντιστοιχεί στην παρούσα Δράση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των τεσσάρων (4) κωδικών που αναφέρονται πιο πάνω.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.