Quantcast
Μητσοτάκης: Ακόμη και στις 800.000 ευρώ το όριο για την Golden Visa σε μεγάλες πόλεις και νησιά - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Ακόμη και στις 800.000 ευρώ το όριο για την Golden Visa σε μεγάλες πόλεις και νησιά

δημοσιεύτηκε:

Στην αύξηση των ορίων για την απόκτηση της Golden Visa για αγορά ακινήτων στις περιοχές στις οποίες υπάρχει πίεση στα ενοίκια, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «αυτό  που συζητούμε με τον υπουργό Οικονομικών και πιστεύω πώς πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε είναι μια περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά όλες εκείνες  τις περιοχές στις οποίες υπάρχει σημαντική πίεση στα ενοίκια, και αναφέρομαι  στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στα νησιά. Εκεί πράγματι το όριο θα πάει πολύ υψηλότερο, θα δούμε σε ποιο επίπεδο, μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ. Επενδύσεις δηλαδή που δεν είναι ανταγωνιστικές με τις επενδύσεις εκείνες οι οποίες ενδεχομένως  θα αύξαιναν τα ενοίκια για κάποιον που θέλει να αγοράσει  ένα διαμέρισμα από την άλλη όμως πρέπει να συζητήσουμε εάν θέλουμε  όπως το έχει κάνει η Πορτογαλία να κρατήσουμε το όριο των 250 χιλιάδες  ευρώ για περιοχές όπου δεν  υπάρχει σήμερα η οικιστική πίεση». 

Και παρέθεσε κάποια σχετικά παραδείγματα. «Εάν στη Πέλλα ή στην Κοζάνη δεν υπάρχει πίεση εκεί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε παραπάνω ζήτηση και να κατευθύνουμε επενδύσεις της τάξεως  ενδεχομένως των 250.000 ευρώ σε αυτές τις περιοχές» σημείωσε και είπε πώς  θα εξετάσει την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη οι κατοικίες που αγοράζονται στο πλαίσιο της Golden Visa να μπαίνουν υποχρεωτικά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι Airbnb. «Άρα για να συνοψίσω το ζήτημα της Golden Visa – πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης  στην λογική που κινείστε κ. Ανδρουλάκη όχι με πλήρη αναστολή του μέτρου. Αλλά ξεκαθαρίζοντας πως η Golden Visa αφορά επενδύσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα το οποίο θα μισθώσει κάποιος. Ακούω την πρόταση σας κ. Ανδρουλάκη θέλω να τη συζητήσω με τον αρμόδιο υπουργό κατά το πόσο η Golden Visa… όσοι έχουν ακίνητα στην Golden Visa να είναι υποχρεωμένοι να το μισθώνουν μακροχρόνια και όχι μέσω πλατφόρμας .Είναι ενδιαφέρουσα πρόταση, θα την συζητήσουμε .Δεν θα κάνει πολύ μεγάλη διαφορά γιατί ο αριθμός δεν είναι τεράστιος και πολλά ακίνητα ήδη μισθώνονται σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Είναι κάτι που το βρίσκω ενδιαφέρον και νομίζω πως αξίζει να συζητηθεί και γιατί όχι να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Για τις αγοραπωλησίες ακινήτων

Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πώς «το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων τα τελευταία 2 χρόνια αφορούσαν την Golden Visa. Απλά για να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι η Golden Visa που προκαλεί την αύξηση στις τιμές ακινήτων. Ταυτόχρονα έχει φέρει πολλά χρήματα στην πατρίδα μας. Εμείς κάναμε ήδη μια πρώτη κίνηση να αυξήσουμε το όριο της Golden Visa στις 500.000 ευρώ για περιοχές υψηλής ζήτησης. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε πάρα πέρα. Και θεωρώ πράγματι ότι ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική όπου κάποιες περιοχές έχουν όριο 500.000 ευρώ και κάποιες έχουν όριο 250.000 ευρώ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.