Quantcast
Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για την ενεργειακή κρίση - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για την ενεργειακή κρίση

δημοσιεύτηκε:

Ειδική μνεία έκανε, κατά την ομιλία στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται και που θα ληφθούν.

«Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε, εδώ και 12 μήνες πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Αλλά η λύση εδώ πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Σε εθνικό επίπεδο οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6,5 εκατομμύρια οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Σχεδόν κατά 90% ελαφρύνονται από το βάρος, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια.

Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί κι ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στον Δημόσιο τομέα. Τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί δέκα φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μια τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει ακριβά ψέματα σε φθηνά τιμή”, είπε ο πρωθυπουργός.

«Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκατ. νοικοκυριά» εξήγγειλε ακόμα ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Την ίδια στιγμή για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου το επίδομα θα διπλασιάζεται, είπε ο κ. Μητσοτάκης.  Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό, σημείωσε. Επίσης, είπε, μελετούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα μια ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.