Quantcast
myDATA: Έρχεται νέο "λίφτινγκ" στην πλατφόρμα - Τι θα γίνει με τα πρόστιμα και με τα προβλήματα - Δηλώσεις Θεοχάρη - enikonomia.gr
share

myDATA: Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στην πλατφόρμα – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα και με τα προβλήματα – Δηλώσεις Θεοχάρη

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ Mydata. Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΑΕΛΟ, μέχρι τέλος του έτους θα διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στη πλατφόρμα του Mydata.

«Θέλουμε να σιγουρέψουμε ότι οι δηλώσεις σε κάποιο βάθος του χρόνου θα μπορούν μέσα από την καταγραφή των στοιχείων του Mydata να προσυμπληρώνονται. Άρα τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να κλειδώσουμε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε δεύτερο χρόνο, ώστε τα έσοδα και τα έξοδα αντίστοιχα – τα μεν πρώτα να είναι τα ίδια /μεγαλύτερα σε σχέση με το Mydata τα δε δεύτερα τα ίδια ή μικρότερα σε σχέση με το Mydata. Με αυτό τον τρόπο πλησιάζουμε πάρα πολύ κοντά στους στόχους μας, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και μόνο στο τέλος θα τα ενεργοποιήσουμε εάν χρειαστεί.

Δηλαδή εάν δούμε ότι η συμμόρφωση έχει φτάσει στο 95% για το τελευταίο 5%, τότε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ενδεχομένως και κάποια πρόστιμα ώστε να μην έχουμε υποχρεώσεις που κάποιοι τις τηρούν και κάποιοι δεν τις τηρούν. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική στροφή. Είμαστε ήδη εκεί που θέλουμε χοντρικά στα έσοδα, βλέποντας τα στοιχεία και για το Ε1 και για το ΦΠΑ είμαστε σε ίδιο επίπεδο ή με παραπάνω έσοδα  στο 93% των περιπτώσεων σύμφωνα με τις τελευταίες υποβολές.

Άρα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Καλό θα είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες μας όλοι ώστε να είναι σωστά εκεί και προφανώς τα έσοδα δεν θα μας δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Στα έξοδα είμαστε ακόμα κάπως  μακριά από αυτό που θα θέλαμε. Ξέρουμε ότι είναι πιο δύσκολο, δεν είναι το ίδιο. Φτάνουμε  περίπου στο 65%  της συμμόρφωσης, σύμφωνα με τον κανόνα που βάζουμε -που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια δουλειά σχετικά γρήγορα για να ξεπεράσουμε το 90% που θα ήταν ένας λογικός στόχος», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Τι θα γίνει με τα πρόστιμα

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα επιβληθούν πρόστιμα για τα προβλήματα του  Mydata. «Θέλουμε πρώτα  να προκρίνουμε το κλείδωμα των δηλώσεων στο βαθμό που πετυχαίνουμε την άμεση συμμόρφωση, μακάρι να μην χρειαστούν και τα πρόστιμα. Δεν είναι κάτι που το αφήνουμε από την φαρέτρα μας. Προς Θεού δεν θέλω να δώσω τη λανθασμένη εντύπωση  … υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Αλλά επειδή ξέρουμε ότι το κλείδωμα των δηλώσεων στην πράξη θα φέρει τη συμμόρφωση, θέλουμε να το αφήσουμε να λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα για κάποιες λίγες δηλώσεις έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να συμμορφωθούν, πριν πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα», απάντησε και εξήγησε ποιος θα είναι ο ρόλος του λογιστή.

«Ο ρόλος του λογιστή γίνεται ακόμη πιο σημαντικός. Θέλουμε να φύγει η χαζή δουλειά. Ο ρόλος του λογιστή θα πρέπει να γίνει όλο και πιο σωστός για να ασκεί τα καθήκοντά του και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και  υπέρ του πελάτη του και της επιχείρησης. Αυτός είναι ο στόχος μας . Γι’ αυτό θέλουμε και κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί  η φιλικότητα και η ευκολία και οι δυνατότητες να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις των λογιστών χωρίς να πιέζονται ώστε να αφήνει και χρόνο και καθαρό μυαλό ώστε να κάνουν σωστά τη σοβαρή δουλειά»,  σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «τo θέμα των χαρακτηρισμών είναι σημαντικό νομίζω και προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί το Mydata εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τη στιγμή που θα είναι όλοι στην ηλεκτρονική τιμολόγηση  αμέσως οι πάροχοι θα στέλνουν τα έσοδα και δεν θα υπάρχει κανένα θέμα στο κομμάτι των εσόδων γιατί θα είναι αυτοματοποιημένα. Η δουλειά του λογιστή θα είναι πρακτικά ο χαρακτηρισμός στο Mydata. Το Mydata  θα είναι ο χαρακτηρισμός».

Ποιες διορθώσεις πρέπει να γίνουν στο Mydata

Μεταξύ άλλων ανέφερε τις διορθώσεις που θα γίνουν στο Mydata«Και θα έρθουμε …  και το έχω ζητήσει από την ΑΑΔΕ, να δούμε και τρόπους αυτοματοποίησης των χαρακτηρισμών. Δηλαδή να έρθει το ίδιο το σύστημα να σου αυτοχαρακτηρίζει τη δαπάνη και μετά να είναι στη διακριτική ευχέρεια του λογιστή να διορθώνει τους χαρακτηρισμούς σε περίπτωση που είναι λανθασμένοι. Αυτό είναι κάτι που το εξετάζει η ΑΑΔΕ. Δεν είναι αυτή η πρώτη προτεραιότητα.

Γιατί η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να διορθωθούν τα bugs και τα προβλήματα που δεν σας αφήνουν να μπορείτε να κάνετε τις δηλώσεις, γιατί από τη στιγμή που θα τις κλειδώσουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι 100% ότι σε κάθε ειδική περίπτωση, ό,τι και να έχετε μπροστά σας, μπορείτε να υποβάλετε τις δηλώσεις  του ΦΠΑ και ό,τι άλλο χρειάζεται. Αυτό είναι το κρίσιμο σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση θα έρθουμε να αυτοματοποιήσουμε και να κόψουμε τη γραφειοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο θα δείτε τις αλλαγές που κάνουμε. Kαι θα δείτε που κάνουμε την άλλη εβδομάδα για την ενημερότητα και μια σειρά από βελτιώσεις που κάνουμε είναι αντιγραφειοκρατικές, ώστε να μην χρειάζεται να χάνετε τον κόπο σας σε άσκοπα ταξίδια σε εφορίες, σε άσκοπα πέρα- δώθε κλπ. Να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας από το γραφείο σας, χωρίς να φεύγετε. Και δεύτερον να αυτοματοποιούνται τα απλά», σημείωσε.

«Μέχρι τέλος του έτους η συμφωνία που κάναμε με την ΑΑΔΕ είναι διόρθωση όλων των λαθών και των προβλημάτων ώστε να μπορείτε να κάνετε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά, και μετά το Ε3 χωρίς πρόβλημα, κλείδωμα αμέσως μετά όλων των συστημάτων. Τέλος οι διορθώσεις αρχικά θα είναι για το ΦΠΑ, στο δεύτερο στάδιο για τα Ε3. Και οποιοσδήποτε διορθώσεις, πρέπει να γίνουν και για αυτούς που δεν είναι υπόχρεοι ώστε το 2025 να  μπορεί να γίνει η προσυμπλήρωση. Και βελτιώσεις στην ευχρηστία, αυτοχαρακτηρισμοί …  πράγματα  που θα οδηγήσουν στη μείωση του φόρτου εργασίας», ανέφερε.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.