Quantcast
Νέο μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής: Τι θα αλλάξει για τους πολίτες - enikonomia.gr
share

Νέο μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής: Τι θα αλλάξει για τους πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Εγκύκλιο για τη κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής  της περιόδου 2024-2027 εξέδωσε στις 8 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το πρόγραμμα αυτό συντάσσεται με «κόφτη» στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, αλλά και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στη περιοχή του 2%. Βασικό σενάριο είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επιπρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές, πέραν εαυτών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και ένα άλλο σενάριο το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων στο 2% το ΑΕΠ από 2,2% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του 2018.

Η προθεσμία

Έως τις 6 Μαρτίου θα πρέπει οι υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προβλέψεις και τις προτάσεις τους, ενόψει της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2024-2027, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Σκυλακάκη.

Παράλληλα στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται πως, όλα θα πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό από φέτος και για τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και εφιστάται η προσοχή στις δαπάνες, στις οποίες μπαίνουν ανώτατα όρια, ώστε να επιτευχθεί η δραστική συμπίεσή τους, με έμφαση στην εξέλιξη του μισθολογικού κόστους του κάθε φορέα.

Το 2024

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στην εγκύκλιο του κ. Σκυλακάκη επισημαίνεται πως το 2024 δεν θα είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα μακροοικονομικά σχέδια των φορέων με τις προβολές στην τετραετία για τα έσοδα και τις δαπάνες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, καθώς θα παραμείνει υψηλός και το 2023, αφού σύμφωνα με την εγκύκλιο ο εναρμονισμένος δείκτης θα «τρέξει» με ρυθμό 5% φέτος, για να υποχωρήσει στο 2% από το 2024 έως και το 2027.

Η πληθωριστική κρίση θα ωθήσει το ονομαστικό ΑΕΠ στο 6,6% για το 2023, ωστόσο η πραγματική αύξηση θα είναι μόλις 1,8%, που είναι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Τα επόμενα έτη η αύξηση στο ονομαστικό ΑΕΠ θα είναι κατά 5,1% το 2024, 4,9% το 2025, 4,1% το 2026 και 2,7% το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, λόγω της ενεργειακής κρίσης, τα κράτη-μέλη δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν Μεσοπρόθεσμο, με αποτέλεσμα το φετινό, πέρα από τις προβλέψεις για το τρέχον έτος και τα επόμενα, να ενσωματώνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2021-2022).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.