Quantcast
Νίξον: Λύση μόνο με μεγάλη διαπραγμάτευση και μείωση του χρέους - enikonomia.gr
share

Νίξον: Λύση μόνο με μεγάλη διαπραγμάτευση και μείωση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

 

Ο μόνος τρόπος διεξόδου από το αδιέξοδο των συζητήσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς θα είναι πιθανότατα μία μεγάλη διαπραγμάτευση, σημειώνει σε δημοσίευμά του στην Wall Street Journal ο Σάιμον Νίξον, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ με αντάλλαγμα χαμηλότερους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα και τη δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης ότι θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι αναγκαία για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Το ερώτημα είναι, σημειώνει ο Νίξον, αν αυτή η μεγάλη διαπραγμάτευση μπορεί να επιτευχθεί έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να αποφύγει μία χρεοκοπία από ατύχημα. 

Ο Νίξον τονίζει τις διαφορές που υπάρχουν στο στρατόπεδο των πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να προβλέπει η συμφωνία. Σημειώνει ότι η Ευρωπαική Επιτροπή, ή τουλάχιστον ορισμένοι αξιωματούχοι της, συμφωνούν με τη θέση της Ελλάδας ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως αυτή που ζητά το ΔΝΤ (σ.σ.: που επιμένει στη μείωση των συντάξεων), θα αποδειχθεί πιθανότατα υφεσιακή και έτσι θα βαθύνει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. 

Επίσης, αναφέρει ο Νίξον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται σαφώς περισσότερο τις πιθανές επιπτώσεις μίας ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία. 

Αν και η Ευρωζώνη έχει σήμερα περισσότερα μέσα να αντιμετωπίσει μία κρίση, μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ τον Μάρτιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μία χρεοκοπία θα προκαλέσει παρά ταύτα κατά πάσα πιθανότητα σημαντικό σοκ. “Σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, όπου η κατάρρευση της Lehman Brothers αντιστοιχεί στο 10, μία ελληνική χρεοκοπία θα αντιστοιχούσε πιθανόν στο 6 που είναι κάτω από 8 του 2012”, αναγνωρίζει αξιωματούχος των ΗΠΑ, τον οποίο επικαλείται ο Νίξον. 

Αλλά, συνεχίζει ο Νίξον, Ευρωπαίοι πολιτικοί υποψιάζονται ότι οι κίνδυνοι μίας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν διαχειρίσιμοι και υποστηρίζουν ότι οι συγκρίσεις με τη Lehman είναι λάθος: Φυσικά, οι χρηματιστές που έχουν στοιχηματίσει ότι η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα, θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Αλλά, αντίθετα με ότι έγινε στην περίπτωση της Lehman. υποστηρίζουν. μία χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε την ίδια φρενήρη προσπάθεια να διαπιστωθεί ποιοι είναι εκτεθειμένοι ούρ θα προκαλούσε την αμφισβήτηση των ενέχυρων ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης πείθονται όλο και περισσότερο ότι μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία έξοδο από το ευρώ και έτσι δεν θα αποτελεί το τέλους του έτους. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να πείσουν την Αθήνα να αποδεχθεί τους αναγκαίους συμβιβασμούς, σημειώνει ο Νίξον. 

 

Πηγή: Wall Street Journal

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.