Quantcast
Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων: Ποιες αλλαγές έρχονται - enikonomia.gr
share

Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων: Ποιες αλλαγές έρχονται

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία παραγραφής φορολογικών υποθέσεων  μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, διακόπτεται η παραγραφή των παλαιών φορολογικών υποθέσεων με την κοινοποίηση εντός της πενταετίας, των καταλογιστικών πράξεων και όχι με την έκδοσή τους και εναρμονίζεται η φορολογική νομοθεσία. Σημειώνεται δε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να προωθεί  στη Βουλή ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, σύμφωνα με τον οποίο θα ορίζεται πότε θα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων.  Οι ελεγκτικές αρχές δεν θα  έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν και να αποστείλουν τις καταλογιστικές πράξεις μετά την παραγραφή των υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η φορολογική διοίκηση έδινε εντολή στις Εφορίες όλης της χώρας να διεκπεραιώσουν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις στην εκπνοή κάθε έτους καθώς παραγράφονταν στην πενταετία.  Σημειώνεται δε πως στις 31 Δεκεμβρίου οι  Εφορίες  βεβαίωναν φόρους και πρόστιμα, τα οποία όμως κοινοποιούσαν το έτος που ακολουθούσε.

Τι θα αλλάξει

Αυτό όμως που θα αλλάξει το επόμενο διάστημα είναι πως θα καθιερώνεται μέγιστη διάρκεια ελέγχων προκειμένου  να περιορισθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια των ελεγκτών, ενώ η όποια παράταση θα δίδεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Δηλαδή, ο φορολογικός έλεγχος δεν θα μπορεί να επεκταθεί πέραν του 1έτους.

Ο βασικός χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος.
Αυτό γίνεται εάν εντός του  5 έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή.

Η διάταξη αυτή ισχύει για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1/1/2019 και μετά.  Εάν όμως δεν  έχει υποβληθεί δήλωση στη φορολογία εισοδήματος, τότε θα ισχύει η 15ετής παραγραφή. Συνεπώς η Εφορία  έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις χρήσεις από το 2008 και εντεύθεν. Διευκρινίζεται πως η 10ετής παραγραφή ισχύει εάν  από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί. Για παράδειγμα τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση. Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τα έντυπα και οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβή, ισχύει 10ετής παραγραφή.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.