Quantcast
ΕΚΤ: Αμετάβλητα για 4η φορά τα επιτόκια-Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Αμετάβλητα για 4η φορά τα επιτόκια-Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Αμετάβλητα άφησε για τέταρτη συνεχόμενη φορά τα  επιτόκια της  η ΕΚΤ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της  Τράπεζας. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4 % αντίστοιχα. Η ΕΚΤ αναφέρεται και στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός  αναμένεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στο  2,3% το 2024, στο 2 % το 2025 και  στο 1,9% το 2026. Ενώ οι εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων) έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και αυτός θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 2,6% το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 2 % το 2025.

 Για την ανάπτυξη

Ενώ οι εμπειρογνώμονες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη για το 2024 στο 0,6% και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα. Επίσης οι εμπειρογνώμονες  εκτιμούν πως θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της  οικονομίας  της  Ευρωζώνης κατά 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026. Και αυτό θα γίνει λόγω  της ενίσχυσης της κατανάλωσης και αργότερα από τις επενδύσεις.

 Για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξακολουθεί να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του πρώτου  εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους θα μειωθεί το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ κατά μέσο μέσο σε μηνιαία βάση. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βάλει τέλος στις επανεπενδύσεις στο τέλος του 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα  εξακολουθεί να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΚΤ εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.