Quantcast
Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών

δημοσιεύτηκε:

Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τις ενεργειακές επιδοτήσεις που σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο προετοιμάζεται για μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η πιο σημαντική χώρα του ΟΠΕΚ δεν δείχνει σημάδια ότι μετακινείται από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που έχει χαράξει από πέρυσι. Αντίθετα, φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει να ανέχεται τις χαμηλές τιμές του αργού, προκειμένου να υπερασπισθεί το μερίδιο της στην αγορά και να περιμένει να ισορροπήσει η αγορά, χωρίς να μειώσει την προσφορά της, αναφέρουν αναλυτές και πετρελαϊκές πηγές.

Σε ένα από τα πιο ισχυρά μηνύματα ότι η Σαουδική Αραβία θα παραμείνει στην πορεία που ακολουθεί, παρά την επίπτωση που έχει αυτή στα δημόσια οικονομικά της, ο Πρόεδρος της εταιρείας Saudi Aramco, Χαλίντ αλ Φαλίχ, δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να περιμένει περισσότερο από άλλες.

«Βλέπουμε ότι η αγορά θα ισορροπήσει σε κάποιο χρονικό σημείο του 2016, βλέπουμε ότι η ζήτηση θα υπερβεί τελικά την προσφορά, απορροφώντας μεγάλο μέρος από τα υπερβολικά αποθέματα, και ότι οι τιμές θα ανταποκριθούν εν ευθέτω χρόνω, ανεξάρτητα από το πότε και πόσο», δήλωσε ο Φαλίχ, προσθέτοντας: «Περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα να περιμένει έως ότου λάβει χώρα αυτή η εξισορρόπηση».

Αναλυτές σημείωναν ότι τα σχέδια που ανακοινώθηκαν χθες – για τη μείωση του ελλείμματος – ρεκόρ του προϋπολογισμού της χώρας με μειώσεις δαπανών, μεταρρυθμίσεις των ενεργειακών επιδοτήσεων και μία προσπάθεια αύξησης των εσόδων από τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις – δείχνουν ότι το Ριάντ αναμένει χαμηλότερα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Ο προϋπολογισμός του 2016 και οι ανακοινώσεις μεταρρυθμίσεων σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του Βασιλείου εδώ και πάνω από μία δεκαετία και αποσκοπούν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 326 δις. ριάλ από 367 δις. ριάλ φέτος, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.