Quantcast
Πετρέλαιο: Η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων της Fed έριξε σήμερα την τιμή του Βrent - Τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων της Fed έριξε σήμερα την τιμή του Βrent – Τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά

δημοσιεύτηκε:

Η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων της Fed  έριξε σήμερα την τιμή του αργού πετρελαίου Βrent. Όπως έδειξαν τα νεότερα  στοιχεία του investing.com, η τιμή του Βrent υποχώρησε σήμερα στις 11.54  π.μ κατά 0,05% και διαμορφώθηκε στα 82,80 δολάρια το βαρέλι. Πάντως η Fed ανακοίνωσε χθες για τον πληθωρισμό πως αυτός έχει κάπως περιοριστεί ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό  πίνακα

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent

Ωστόσο νωρίτερα στις 11,49 π.μ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του invensting.com αυτά ανήλθαν στα 82,93 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται δε πως στις  10.49 π.μ  τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται πως από τις 5 Φεβρουαρίου θα απαγορεύονται οι εισαγωγές προϊόντων διύλισης από τη Ρωσία και αυτό  αναμένεται να έχει επίπτωση  και στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Νέο ενεργειακό εμπάργκο: Ποιες είναι οι ανησυχίες 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιβολή νέων κυρώσεων και πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές από την ΕΕ  και το G7. Παράλληλα επισημαίνεται πως το G7 και η EE συζητούν να διερευνήσουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές της βενζίνης, του diesel και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων. Η Ρωσία είναι ο πιο μεγάλος  εξωτερικός προμηθευτής  diesel της ΕΕ και η αναπλήρωση του κενού που θα δημιουργηθεί από άλλους προμηθευτές συνιστά μεγάλη πρόκληση.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του  και ποιο είναι το πιο φθηνό μέσο για να ζεσταθείτε

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί περίπου κατά 16 λεπτά τον τελευταίο μήνα “σκαρφαλώνοντας” κοντά στο 1,3 ευρώ το λίτρο, με το κόστος θέρμανσης να έχει αυξηθεί σημαντικά. Πλέον ένα νοικοκυριό, σε ένα σπίτι 100 τ.μ στην Αθήνα θα πρέπει να ξοδέψει 193 ευρώ το μήνα για θέρμανση με πετρέλαιο.

Ωστόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. «Τον Φεβρουάριο μήνα βλέπουμε μια πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, ενώ παραμένει ακριβότερο το πετρέλαιο σε σχέση με το φυσικό αέριο», όπως είπε την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2023 ο  μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης στο Open. Το μηνιαίο κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο φτάνει σήμερα στα 166 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

Προσιτή παραμένει και η θέρμανση με ρεύμα. Ωστόσο το τελικό κόστος αλλάζει, ανάλογα με το σύστημα. Έτσι η θέρμανση με aircondition inverter διαμορφώνεται σε 147 ευρώ το μήνα, ενώ με θερμάστρες εκτοξεύεται στα 243 ευρώ, δυσκολεύοντας πολλά νοικοκυριά στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Φθηνότερες λύσεις παραμένουν οι αντλίες θερμότητας  που ρίχνουν το μηνιαίο ποσό που χρειάζονται για θέρμανση στα 104 ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.