Quantcast
Εργασία στις Ψηφιακές Πλατφόρμες: Επιστολή της ΓΣΕΕ προς Μητσοτάκη και Μιχαηλίδου-Τι αναφέρει - enikonomia.gr
share

Εργασία στις Ψηφιακές Πλατφόρμες: Επιστολή της ΓΣΕΕ προς Μητσοτάκη και Μιχαηλίδου-Τι αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Να υπερψηφίσει η κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες ζητεί με επιστολή που απέστειλε η  ΓΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η συγκεκριμένη οδηγία, διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, γεγονός που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει τα εξής: 

«Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε εσάς εν όψει της σημαντικής ψηφοφορίας για την Οδηγία που αφορά την εργασία πλατφόρμας, με την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα την υπερψηφίσει. Η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ διαφορετικών θέσεων που περιμένουν οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους για περισσότερα από 4 χρόνια. Σέβεται δε πλήρως όλα τα εθνικά συστήματα και φέρνει ένα ελάχιστο όριο προτύπων στην οικονομία  πλατφόρμας.

Μια ολοκληρωμένη διαδικασία για τα άτομα που εκτελούν εργασία σε πλατφόρμες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο καθεστώς απασχόλησης ήταν το κύριο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο πλέον αντικατοπτρίζεται αναλογικά στη συμφωνία, δίνοντας σε μια εθνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει το τεκμήριο της απασχόλησης με πλήρη σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής.
Αυτό το ορόσημο θα βάλει τέλος στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα οδηγήσει σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας. Θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς η εσφαλμένη ταξινόμηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων για τα κράτη μέλη λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και του υψηλού κόστους σε περίπτωση έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων.

Από την άλλη πλευρά, η άρνηση της συμφωνίας θα επιφέρει κανονιστική ανασφάλεια που θα έχει υψηλό κόστος για την οικονομία μας. Η ανάγκη να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην οικονομία  πλατφόρμας αποτελεί κοινό αίτημα των εργαζομένων καθώς και των ψηφιακών εργασιακών πλατφορμών » σημειώνει  σε επιστολή της η ΓΣΕΕ. 

«Η ανταγωνιστικότητα δεν θα πρέπει να προέρχεται από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η οδηγία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας που δεν λειτουργούν με γνήσιους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους και δεν θα εκτοπίσουν από την αγορά εκείνους που τηρούν τους κανόνες και λειτουργούν μια βιώσιμη επιχείρηση με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μη έγκριση της οδηγίας στο πλαίσιο αυτής της εντολής και ο κίνδυνος να παραμείνει στο νομοθετικό κενό θα αυξήσει τη δυσπιστία των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν πολιτικά κόμματα που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της Ε.Ε.

Η αποδοχή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας της πλατφόρμας εργασίας στην Ευρώπη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να υπερψηφίσει την οδηγία στην επερχόμενη συνεδρίαση στις 6 Μαρτίου και να μη συμβάλει με την αποχή της όπως έγινε στην προηγούμενη ψηφοφορία στις 16 Φεβρουαρίου στην καταψήφισή της.

Περιμένοντας η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων»  συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.