Quantcast
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Έτσι θα επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Έτσι θα επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Για τον τρόπο που θα επεκταθεί  η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας εξήγησε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας σε σχετική εκδήλωση που συν-διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και ο ΣΒΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Θεσσαλονίκη.

 «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που προστατεύει τους εργαζόμενους από την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και τους εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σηματοδοτώντας την είσοδο του εργασιακού κόσμου στην ψηφιακή εποχή. Ένα εργαλείο υγιούς ανταγωνισμού που εξασφαλίζει ότι η αγορά εργασίας λειτουργεί με κανόνες που ισχύουν για όλους και εφαρμόζονται από όλους. Επιδίωξή μας, η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας με τρόπο μεθοδικό και στοχευμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Σκοπός μας, η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Στόχος όλων μας, η οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Οι δηλώσεις

 

Το παρών στην εκδήλωσε έδωσαν η πρόεδρος του ΣΒΕ, ο  Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ και ο  Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών θεμάτων και ανθρώπινου δυναμικού του Συνδέσμου.

«Οι επιχειρήσεις μας έχουν μπει πλέον στην ψηφιακή εποχή και έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, αρκεί να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα σε δύο εξίσου κρίσιμες παραμέτρους: Από τη μία πλευρά, να συμβάλει καταλυτικά στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσω της πάταξης της μαύρης εργασίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Κι από την άλλη, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να διευκολύνει εργαζόμενους με αυξημένη κινητικότητα και ευέλικτο ωράριο εργασίας. Η κοινή πρωτοβουλία του ΣΒΕ με τον ΣΕΒ, δείχνει την ισχυρή βούληση του επιχειρηματικού κόσμου να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία. Θέλουμε νομιμότητα, καινοτομία και ποιότητα στην ελληνική βιομηχανία και ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους μας».  τόνισε η  πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, δήλωσε ότι: «Ο ΣΕΒ υποστηρίζει οποιοδήποτε εργαλείο καταπολεμά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Η σύγχρονη βιομηχανία χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και μεταβλητότητα. Ο κάθε κλάδος, η κάθε γραμμή παραγωγής, ακόμα και το κάθε παραγόμενο προϊόν, έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του. H εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία/μεταποίηση πρέπει να λάβει υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά. Να εφαρμοστεί χωρίς αγκυλώσεις και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις. Ο ΣΕΒ δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση περίπου 1,5 χρόνο με το Υπουργείο εργασίας, έχοντας δημιουργήσει μία κοινή τεχνική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση τόσο των λειτουργικών – τεχνικών ζητημάτων όσο και της άρσης των νομοθετικών αγκυλώσεων. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατή προσαρμογή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος εργασίας στις σύγχρονες τεχνολογικές παγκόσμιες προκλήσεις».

«Στον ΣΕΒ πιστεύουμε και δουλεύουμε για τη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και για μία σύγχρονη προσέγγιση στην οργάνωση της εργασίας που θα εντάξει την χώρα μας, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους μας στη νέα ψηφιακή εποχή. H ψηφιακή κάρτα είναι ένα εργαλείο που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά και στον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό, όπως είναι το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Όμως, αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της στην πράξη είναι να εισακουστούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτές γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα όλες εκείνες τις παραμέτρους που αφορούν στην καθημερινή τους λειτουργία. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας πρέπει να γίνει κάρτα επιβίβασης σε ένα μέλλον λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο ανταγωνιστικό, για επιχειρήσεις και εργαζομένους».  σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών θεμάτων και ανθρώπινου δυναμικού του Συνδέσμου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος – Εκτελεστικός του ΣΒΕ, Γιάννης Σταύρου, παρότρυνε το Υπουργείο Εργασίας να «δημιουργήσει help desk, ώστε οι επιχειρήσεις της περιφέρειας να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση» και στη συνέχεια χαιρέτησε «τη δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης ωραρίου από τις επιχειρήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο λύνονται πολλά εν δυνάμει προβλήματα που θα οδηγούσαν σε πρόστιμα». Τέλος, παρότρυνε το Υπουργείο Εργασίας «να επιμηκύνει το χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής, ώστε να προσαρμοστούν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη βιομηχανία»

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.