Quantcast
Reuters: Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - enikonomia.gr
share

Reuters: Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

δημοσιεύτηκε:

Έχει προεξοφληθεί από τους επενδυτές ομολόγων πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που είχε χάσει πριν από μια δεκαετία 10 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Το Reuters αναφέρει πως η  Ελλάδα εργάστηκε μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018 για να ανακτήσει την εύνοια των επενδυτών και την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί σφραγίδα δημοσιονομικής ακεραιότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι επενδυτές ευελπιστούν πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τον δεύτερο γύρο εκλογών που θα γίνει τον Ιούνιο και πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αναλυτές τραπεζών που κάνουν συναλλαγές με ελληνικά ομόλογα ανέφεραν ότι μετά τη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη, ως να έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει επενδυτική διαβάθμιση από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι αποδόσεις για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνονται τώρα περί το 3,9% και είναι χαμηλότερες κατά περίπου 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) από τα αντίστοιχα ιταλικά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό διαφοράς που έχει καταγραφεί  από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση (του αξιόχρεου) έχει προεξοφληθεί», δήλωσε o αναλυτής της BNP Paribas, Christophe Machado, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πολύ μεγαλύτερη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της διαφοράς των αποδόσεων τους από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν 15 μ.β. μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Το αξιόχρεο της Ελλάδα αξιολογείται σήμερα στην βαθμίδα  BB+ από τoν οίκο S&P Global και τον Fitch, ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο Moody’s έχει αξιολόγηση Ba3, τρία σκαλοπάτια κάτω.

Μετά τη λήξη του  προγράμματος διάσωσης το 2018, η Ελλάδα ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, μείωσε σε επίπεδα ρεκόρ το δημόσιο χρέος  και η ανάπτυξη της οικονομίας της αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο της ΕΕ  το 2022 αλλά και το 2024, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας  θα ήταν περισσότερο από συμβολική για την χώρα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα  θα συμπεριλαμβάνονταν σε δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα παγκόσμιων επενδυτών.

Τι λένε οι οίκοι για την επενδυτική βαθμίδα

Μία πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει τον Οκτώβριο, όταν γίνει η επόμενη αξιολόγηση του S&P Global, σημειώνει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο ο οίκος που έδωσε θετικές προοπτικές για το αξιόχρεο της Ελλάδας, είπε πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την χώρα μέσα στο επόμενο 12μηνο, αν η νέα κυβέρνηση διατηρούσε τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό μεταρρυθμίσεων που ξεμπλοκάρει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η JP Morgan αναμένει ότι το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διαμορφωθεί στις 165 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μ.β. υψηλότερα από σήμερα.

Ο Machado της BNP Paribas προβλέπει ότι το spread θα κινηθεί μεταξύ των 125 και των 180 μ.β. μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε δείκτες έναντι περίπου 140 μ.β.  που είναι σήμερα, υποδηλώνοντας ότι θα είναι περιορισμένη η όποια περαιτέρω μείωσή του.

Ο αναλυτής της Societe Generale, Sean Kou δεν αναμένει επίσης σημαντικό αντίκτυπο από μία αναβάθμιση από τον S&P Global τον Οκτώβριο. «Ο λόγος που θεωρούμε ότι έχει ήδη προεξοφληθεί (η επενδυτική βαθμίδα) είναι επειδή τώρα σχεδόν όλοι την αναμένουν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Commerzbank για τα επιτόκια, Christoph Rieger, δήλωσε επίσης πως θεωρεί προεξοφλημένες τις αναβαθμίσεις από άλλους οίκους αξιολόγησης που θα οδηγήσουν στην ένταξη του ελληνικού χρέους σε δείκτες κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον Rieger, η επίσημη ένταξη σε δείκτες θα μπορούσε να προσελκύσει αγοραστές, αλλά μπορεί και να υπάρξουν κάποιες πωλήσεις από επενδυτές που επιδιώκουν γρήγορα κέρδη, όπως τα hedge funds, που έχουν ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα εν αναμονή μίας τέτοιας κίνησης.

«Όταν συμβεί αυτό,  τότε μπορεί να ρευστοποιήσουν. Επομένως, για αυτό θεωρώ ότι τελικά δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλο ράλι λόγω της αναβάθμισης», πρόσθεσε.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.