Quantcast
Ρεύμα: Ο καύσωνας "εκτοξεύει" τις τιμές - Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς μετά το τέλος των επιδοτήσεων - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Ο καύσωνας “εκτοξεύει” τις τιμές – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς μετά το τέλος των επιδοτήσεων

δημοσιεύτηκε:

Ο καύσωνας αυξάνει τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της  https://euenergy.live/  η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας κατέγραψε ημερήσια αύξηση 10% και ανήλθε σήμερα  στα 127,28 ευρώ/ MWH από 115 ευρώ/mwh που ήταν χθες. Σημειώνεται δε πως την περασμένη Παρασκευή οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ήταν στα υψηλά των 139,28 ευρώ/mwh.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε 12% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο σημείωσε αύξηση της τάξεως του  889 MW. Στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου το φυσικό αέριο συμμετείχε με 44%, οι ΑΠΕ με 29% ο λιγνίτης με 11%, τα υδροηλεκτρικά με 7% και οι εισαγωγές με 11%.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι εξετάζει η νέα κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών

Στα σκαριά της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η εφαρμογή τριών μέτρων στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων πολιτών αλλά και το θέμα του περιορισμού των κακοπληρωτών μετά το τέλος της εποχής των κρατικών επιδοτήσεων.  Αναλυτικά:

1.Τα τιμολόγια

Χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος φαίνεται πως θα έχουν  συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών , όπως ευάλωτα  νοικοκυριά, πολύτεκνοι κλπ . Επίσης η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως επεξεργάζεται σχέδιο είτε για διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου με σκοπό την ένταξη των πολύτεκνων σε αυτό είτε τη δημιουργία ξεχωριστού τιμολογίου. Υπενθυμίζεται δε πως το ειδικό τιμολόγιο των πολυτέκνων είχε καταργηθεί το 2018. Ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να εστιάσει στην επιχορήγηση επιδοτούμενου  τιμολογίου σε συνδυασμό και με εισοδηματικά κριτήρια.

2.Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Στο τραπέζι του υπουργείου φαίνεται πως βρίσκεται η επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής  στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ αναμένεται να υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.  Ο σκοπός είναι να ενημερώνονται εγκαίρως οι καταναλωτές ρεύματος για τις αλλαγές που έρχονται αλλά και να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις. Συνεπώς μερικά από αυτά που εξετάζονται είναι να καθιερωθεί ένα τιμολόγιο που θα το προσφέρουν υποχρεωτικά όλες οι εταιρείες με ανακοίνωση της χρέωσης  της κιλοβατώρας κάθε 1η τουη μηνός.

3.Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Επίσης η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει μέτρα για τον περιορισμό της δράσης των  στρατηγικών κακοπληρωτών των λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται δε πως οι μπαταχτσήδες έχουν βρει τρόπο-με τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας- να αφήνουν φέσια στους παρόχους χωρίς να αντιμετωπίζουν την ποινή της απενεργοποίησης του μετρητή τους. Πάντως η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αποκλείεται να θεσπίσει το δικαίωμα στους προμηθευτές να έχουν τη δυνατότητα να αποκόβουν την ηλεκτροδότηση σε παλαιούς πελάτες τους που άλλαξαν πάροχο και άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.