Quantcast
Scope Ratings: Αυτά είναι τα νέα μηνύματα που στέλνει ο οίκος για την ελληνική οικονομία - enikonomia.gr
share

Scope Ratings: Αυτά είναι τα νέα μηνύματα που στέλνει ο οίκος για την ελληνική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ + με θετικό outlook επιβεβαίωσε την Παρασκευή,3 Μαρτίου 2023 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Scope Ratings. Δηλαδή η χώρα μας είναι μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με το scoperatings.com, ο οίκος εξηγεί τον λόγο για τον οποίο τοποθέτησε την οικονομία της Ελλάδας στο BB+ σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτό έγκειται στους παρακάτω λόγους:

  • Η Ευρώπη στήριξε σημαντικά την Ελλάδα με τη μορφή έκτακτων παρεμβάσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις είναι μεταξύ άλλων οι καινοτομίες στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ αλλά και η χαλάρωση των απαιτήσεων του πλαισίου εξασφαλίσεων που ίσχυαν από το 2020.
  • Η υποστήριξη της ΕΚΤ έχει ενισχυθεί από το 2022 μέσω:

α. της βεβαίωσης ότι τα ελληνικά χρεόγραφα θα είναι επιλέξιμα για αγορές κατά τη φάση επανεπένδυσης PEPP τουλάχιστον έως το τέλος του 2024.

β. της ανακοίνωσης ενός προγράμματος «κατά του κατακερματισμού» και της στήριξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία.

Επίσης ο οίκος σημειώνει πως η σημαντική μείωση του δείκτη  χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ελλείμματος από το 2020 δείχνει πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας  υποστηρίζεται από την οικονομική ανάκαμψη της και τον αυξημένο πληθωρισμό παράλληλα με την εξυγίανση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος.

Έχουν μειωθεί σημαντικά οι δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) της χώρας  και έχει ενισχυθεί  η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει κάνει ενέργειες για να γίνουν επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να μετριαστούν οι αδυναμίες ελληνικού τραπεζικού συστήματος. . Το Scope εκτιμά  ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας θα “τρέξει με 1,3%” το 2023 πριν αγγίξει το 2,0% το 2024, ύστερα από  8,4%  που είχε σημειώσει το 2021 και 4,9%  που είχε εκτιμήσει το 2022.

Ποιες είναι οι απειλές

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι οι εξής:

  • Το υψηλό δημόσιο χρέος: Οι αγορές φοβούνται τις εξελίξεις για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες της Ευρωζώνης εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και των ανόδων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
  • Οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα. Αυτές σχετίζονται με τους μειωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με την ενίσχυση των διασυνδέσεων κρατικών τραπεζών και με τα αυξημένα NPLs σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.
  • Το υψηλό ποσοστό ανεργίας αλλά και το γεγονός ότι αγορά εργασίας δεν ανακάμπτει.

Οι αξιολογήσεις

Η αναβάθμιση

Οι αξιολογήσεις της χώρας μας θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν μακροπρόθεσμα κατά 1 βαθμίδα στην επενδυτική βαθμίδα εάν:

  • η Ευρώπη εξακολουθούσε να στηρίζει την Ελλάδα και να ενισχύει τη βιωσιμότητα χρέους της μετά τις επερχόμενες εκλογές αλλά και μετά τη λήξη της πανδημίας.
  • το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε διαρκή πτωτική πορεία με την ονομαστική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
  • τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα μειώνονταν περαιτέρω
  • οι περιορίζονταν  οι διαρθρωτικές οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες και αυξανόταν  το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ενισχύονταν η μακροοικονομική βιωσιμότητα

Οι προοπτικές

Οι προοπτικές του outlook της χώρας θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν σταθερές εάν:

  • Περιοριζόταν η στήριξη του Ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος ή αποδεικνυόταν ότι ήταν αναποτελεσματική.
  • Παρέμειναν  χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι δημοσιονομικές πολιτικές  ή επέρχονταν μια πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αναστρέφοντας μια τρέχουσα τροχιά μειώσεων του δείκτη δημόσιου χρέους·
  • Εάν εντείνονταν εκ νέου οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα.
  • Εάν δεν υλοποιούσε  μετά τις εκλογές του 2023 η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.