share

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα καταγράφει βελτίωση σε όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας της οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα καταγράφει βελτίωση σε όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας της οικονομίας παρά τις διαδοχικές κρίσεις και έχει ένα τεράστιο ποσό που αρχίζει και εισρέει στην οικονομία, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που  έγινε στην Κοζάνη.

Παράλληλα επεσήμανε πως  η Ελλάδα έχει μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από αυτό που είχε το 2019. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο  Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Όπως είπε από τα 60 δισ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσει, περίπου 45 δισ. ευρώ θα αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις. Αναφορικά με τη Δυτική Μακεδονία, εξήγησε πως λόγω της απολιγνιτοποίησης, έχει τη δυνατότητα και τα κίνητρα για να «φιλοξενήσει» το μεγαλύτερο μερίδιο, σε σχέση με το ΑΕΠ της, από αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις. «Σας διαβεβαιώνω ότι το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και δεν αφορά μόνο σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και σε βαριές, βιομηχανικές και παραγωγικές επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και με τους Δήμους, προκειμένου να αξιοποιηθούν, στο έπακρο, οι ευκαιρίες που ανοίγονται.

Και επεσήμανε πως  «στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα – και η Δυτική Μακεδονία – είναι σίγουρο ότι θα γνωρίσει οικονομική και επενδυτική άνθιση, εφόσον συνεχιστεί η παρούσα πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Για το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ

Παρουσίασε, εκτενώς, το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ – που αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η Ελλάδα – και απηύθυνε κάλεσμα για την αξιοποίησή του, ιδιαιτέρως, προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ.

Ακόμη, παρέθεσε μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχει το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, όπως το γεγονός ότι καλύπτεται ο ΦΠΑ του επενδυτικού σχεδίου, ενώ παράλληλα το κεφάλαιο κίνησης και οι δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (marketing) μπορούν να αφορούν, αθροιστικά, έως 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Αναφέρθηκε στα ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού που μπορούν να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις (σταθερό 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) και στη δυνατότητα συνδυασμού του συγκεκριμένου εργαλείου με τον Αναπτυξιακό νόμο, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό εργαλείο από το ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ, ακόμη και με άλλο εργαλείο του ΤΑΑ κ.ά. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μην έχετε ξεκινήσει την επένδυση πριν υποβάλετε αίτηση σε όποια επενδυτικά εργαλεία επιλέξετε», διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Μίλησε για τη «fast track» ηλεκτρονική διαδικασία υπογραφής σύμβασης μεταξύ επιχείρησης και συνεργαζόμενης με το ΤΑΑ τράπεζας. «Δεν υπάρχει άλλο κρατικό πρόγραμμα που να δίνει χρήματα για επενδύσεις μέσα σε 1,5-2 μήνες», δήλωσε, τονίζοντας πως «κανένας δημόσιος λειτουργός ή πολιτικός δεν υπογράφει σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, από την υποβολή της αίτησης έως την τελική απόφαση. Η βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου κρίνεται από το τραπεζικό σύστημα και η επιλεξιμότητα από τους ορκωτούς ελεγκτές».

Τέλος, σε σχέση με το σκέλος των επιδοτήσεων του ΤΑΑ, έκανε λόγο για προγράμματα που θα «τρέξουν», προσεχώς, τα οποία αφορούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», δράσεις αγροδιατροφής, εξειδικευμένο εργαλείο του REPowerEU, το οποίο θα δημιουργήσει χώρο για επενδύσεις παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, κ.ά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.