Quantcast
Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο - Στο επίκεντρο οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - enikonomia.gr
share

Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο – Στο επίκεντρο οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

δημοσιεύτηκε:

Νέο “λίφτινγκ” στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής το οποίο θα παρουσιάσουν σήμερα στις 11 π.μ. στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να μπει τέλος στα εισοδήματα «φτώχειας» που εμφανίζουν σήμερα οι περισσότεροι στην Εφορία.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριλαμβάνει μια νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία θα καθιερώνεται το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.920 ευρώ. Δηλαδή όσο αμείβεται ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ σε μηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με την  υφιστάμενη φορολογική κλίμακα, επιβάλλεται συντελεστής 9% στα πρώτα 10.000 ευρώ και 22% στο επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος και ο  ελάχιστος φόρος που προκύπτει για το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ ανέρχεται στα 1.102,40 ευρώ.

Μάλιστα τα τελευταία τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως εισοδήματα κάτω των 10.920 ευρώ δήλωσαν σχεδόν 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας. Αναλυτικά:

  • Σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, το 32,7% δήλωσε  μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% εμφάνισε εισόδημα έως 5.000 ευρώ και  ένα ποσοστό 20%   δήλωσε  εισοδήματα άνω των  10.920 ευρώ.
  • Δηλαδή, 221.000 επαγγελματίες δήλωσαν μηδενικά αποτελέσματα ή ζημιές, ενώ 172.000 εμφάνισαν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. Από 5.000 ευρώ έως και 10.920 ευρώ δήλωσαν 148.000 επαγγελματίες, ενώ μόλις 135.200 εμφάνισαν άνω των  10.920 ευρώ.

Ποια άλλα μέτρα θα εφαρμοστούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Επίσης το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αναλυτικά:

1. Θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων: Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  η εφαρμογή timologio θα επεκταθεί προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν σε αυτή και οι μικρές επιχειρήσεις για πολύ μικρά έσοδα.

2 .Θα γίνει καθολική η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATΑ:  Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

3.Θα επεκταθεί η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει  ΚΑΔ.

4. Θα εφαρμοστεί το ψηφιακό  δελτίο αποστολής: Ο στόχος του μέτρου είναι να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

5. Θα αυξηθεί το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

6.Θα υπάρχει υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

7.Θα αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων: Αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων «δέουσας επιμέλειας» σε ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

8. Τα περισσότερα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα ( όπως επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα πληρώνονται μέσω χρεωστικών καρτών στους δικαιούχους

9. Θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024  ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.

10. Μπόνους  έως 3000 ευρώ αναμένεται να δίνεται σε πολίτες που θα αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αυτό θα γίνεται με το σκανάρισμα των αποδείξεων μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα προκειμένου να  διαπιστώνεται εάν αυτές θα είτε είναι μαϊμού είτε δεν έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.