Quantcast
Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Τι ισχύει για επίδομα γάμου και τριετίες - enikonomia.gr
share

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Τι ισχύει για επίδομα γάμου και τριετίες

δημοσιεύτηκε:

Τη νέα  Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με παράταση χρόνου της ισχύουσας σύμβασης έως τις 30 Ιουνίου 2023  υπέγραψαν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ,ΣΒΕ), όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ

Στους όρους που θα συνεχίσουν να ισχύουν είναι και η δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών ότι αν κατά τη διάρκεια ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ αρθεί με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στην καθολικότητα ισχύος των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται πως  η  νέα Σύμβαση, διατηρεί επίσης σε ισχύ κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων όπως επιδόματα τριετιών, γάμου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ετήσια άδεια καθώς και όλες τις άδειες που αφορούν στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία μεταξύ άλλων θα παραδώσει πόρισμα για τη σύσταση του αυτόνομου Νομικού Προσώπου που προβλέπει ο νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τι σημαίνει η νέα Σύμβαση για τις τριετίες και το επίδομα γάμου

σύμβαση

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις τριετίες προϋπηρεσίας  και το επίδομα γάμου, στο πλαίσιο της υπογραφής της  νέας  Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι:

  • Τριετίες  προϋπηρεσίας 

Τριετίες προϋπηρεσίας  λαμβάνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό  αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών τον Φεβρουάριο του 2012. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 του 2012  είχαν παγώσει οι τριετίες το Φεβρουάριο του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία θα πάρει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Ωστόσο αυτή  προσαύξηση δεν ισχύει για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Επομένως, οι μισθωτοί που αμείβονται με τα κατώτατα όριο και πρόλαβαν να κατοχυρώσουν τριετίες προϋπηρεσίας έως το 2012 θα λάβουν και τώρα επίδομα προϋπηρεσίας που ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού, το οποίο μπορεί να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο, δηλαδή έως 30% .

  • Επίδομα γάμου 

Το  επίδομα γάμου  υπολογίζεται στο 10% επί του βασικού μεικτού μισθού για τους έγγαμους. Και αυτό το επίδομα διασφαλίζεται  με την υπογραφή της  νέας ΕΓΣΣΕ. Συνεπώς, το επίδομα γάμου το δικαιούνται  οι εργαζόμενοι  που απασχολούνται σε επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ και δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.