Quantcast
Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα - enikonomia.gr
share

Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα

δημοσιεύτηκε:

Η προσδοκία νέων μέτρων χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit, αλλά και αυτή καθαυτήν η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, τροφοδοτούν τη μαζική στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια (πραγματική ή όχι είναι άλλο ζήτημα) των κρατικών ομολόγων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προαναγγείλει νέο γύρο χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θεωρείται απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού εντός του 2016 και η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να παρέμβει πολύ γρήγορα. Ενδεικτικό των προσδοκιών των επενδυτών είναι ότι η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου διάρκειας 30 ετών υποχώρησε χθες στο 2,18%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η απόδοση των ισπανικών διετών και δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε χθες και αυτή στο χαμηλό όλων των εποχών, με το δεκαετές να αποδίδει μόλις 1,13% από 1,63% την προηγούμενη Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Παρόμοια είναι η εικόνα και των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στο 1,23% από 1,48% την πρώτη ημέρα του Brexit. Τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν χθες στο -0,105%.

Ακόμη και η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων (τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ποσοτική χαλάρωση) υποχώρησε από το 8,86% στις 24 Ιουνίου στο 8,14%.

Ο τραπεζικός δείκτης του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη Euro Stoxx 600 ενισχυόταν χθες κατά 0,84% περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 1,96%. Μοναδική παραφωνία, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Αρχικά ενισχύονταν μέχρι και 6% χάρη στην έγκριση από την Κομισιόν ιταλικού προγράμματος ρευστότητας, ωστόσο άρχισαν να υποχωρούν όταν το Reuters μετέδωσε πως η ΕΚΤ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράζει περισσότερα ομόλογα χωρών με μεγάλο χρέος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.