Quantcast
Το Πεκίνο και η Άγκυρα συμφώνησαν να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία - enikonomia.gr
share

Το Πεκίνο και η Άγκυρα συμφώνησαν να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία

δημοσιεύτηκε:

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία, παραμερίζοντας προηγούμενες διαφωνίες σχετικά με τη μεταχείριση από τη Κίνα μιας τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας.

Εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιαδες Ουιγούροι, που προσπαθούν να διαφύγουν από την αναταραχή στη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, ταξίδευσαν λαθραία μέσω της νοτιοανατολικής Ασίας προς την Τουρκία, με την οποία πολλοί από τους Ουιγούρους θεωρούν πως έχουν κοινούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Το Πεκίνο υποστηρίζει πως μερικοί από τους Ουιγούρους στη συνέχεια κατέληξαν να πολεμούν στο πλευρό ισλαμιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Όμως η Άγκυρα δήλωσε πέρυσι ότι θα κρατήσει τις πόρτες της ανοικτές για τους Ουιγούρους μετανάστες που διαφεύγουν από αυτό που ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποκαλέσει θρησκευτικό διωγμό στην Κίνα. Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες ότι περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ουιγούρων.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, ο Σι είπε στον Ερντογάν ότι εκτιμά το γεγονός πως η Τουρκία υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Κίνας.

Η Κίνα “ελπίζει πως οι δύο πλευρές μπορούν να επιτύχουν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιτρομοκρατική συνεργασία”, δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Ερντογάν είπε πως η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξυ των δύο πλευρών.

“Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα και είναι επίσης ένα μακροπρόθεσμο θέμα που συζητείται από τη G20”, δήλωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για τη βοήθειά της στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Τουρκία και είπε πως ελπίζει σε μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική συνεργασία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.