Quantcast
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Ομπάμα - enikonomia.gr
share

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Ομπάμα

δημοσιεύτηκε:

Η αντιμετώπιση των απειλών για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με την εμπλοκή ξένων κυβερνήσεων, αποτέλεσε πραγματικό “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οκταετία άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι ΗΠΑ έχουν γίνει στόχος επιθέσεων στο διαδίκτυο, με έμφαση σε υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και ιδιωτικές εταιρίες, με τις κυβερνοεπιθέσεις αυτές να αποδίδονται στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, αλλά και τη Ρωσία.

Στις υποθέσεις ηλεκτρονικών υποκλοπών που έγιναν γνωστές, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να κατηγορήσουν δημόσια τη Βόρεια Κορέα, αλλά και να στραφούν δημοσίως κατά Κινέζων αξιωματούχων, στοχεύοντας στη αρνητικές επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση του ονόματός τους.

Ωστόσο, το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Ρωσία κι αναφορικά με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας για την εμπλοκή της, στις προεκλογικές υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ουσιαστικά πιο πολύπλοκο από τις προηγούμενες υποθέσεις. Σε πρώτο επίπεδο, οι ρωσικές δυνατότητες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο είναι τεχνολογικά πιο αναπτυγμένες, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπισμού της πηγής που προκάλεσε την παρεμβολή. Σε δεύτερο επίπεδο, στην Ουάσιγκτον εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο καλλιέργειας γεωπολιτικής αστάθειας σε ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται ν’ ανακοινώσει σήμερα σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας στον απόηχο των εκτιμήσεων και καταγγελιών για την εμπλοκή της Μόσχας στις προεκλογικές υποκλοπές κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, ενεργοποιώντας ειδικό προεδρικό διάταγμα που είχε υπογράψει ο πρόεδρος Ομπάμα τον Απρίλιο του 2015.

Ωστόσο, ο χειρισμός του ζητήματος της επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, καθώς το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει προειδοποιήσει για τη λήψη κι εφαρμογή αντιμέτρων.

Κατά την άποψη των αναλυτών στην Ουάσιγκτον, το περιβάλλον έντασης που διαμορφώνεται στις αμερικανορωσικές σχέσεις λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη ανάληψη της προεδρικής εξουσίας από την εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την μελλοντική επαναπροσέγγιση για τον καθορισμό του διμερούς πλαισίου σχέσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.