Quantcast
Γαλλία: Ο Μοντεμπούρ κερδίζει το πρώτο ντιμπέιτ για τις προκριματικές της Αριστεράς - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Ο Μοντεμπούρ κερδίζει το πρώτο ντιμπέιτ για τις προκριματικές της Αριστεράς

δημοσιεύτηκε:

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ φαίνεται να κέρδισε οριακά την πρώτη τηλεμαχία για τις προκριματικές της αριστεράς που διεξήχθη χθες Πέμπτη, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μίας μάχης στήθος με στήθος για το χρίσμα των προεδρικών του 2017.

Ο νικητής των προκριματικών σε αυτό το στάδιο έχει λίγες πιθανότητες να είναι και νικητής των προεδρικών του Απριλίου-Μαϊου με όλους τους κυριότερους υποψήφιους–τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν–να προηγούνται άνετα.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των προκριματικών ενδεχομένως να επηρεάσει τις πιθανότητες του Μακρόν με τον ίδιο πιθανώς να φθάνει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών ανάλογα με τον ποιον υποψήφιο θα επιλέξει η αριστερά για το χρίσμα.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe που διεξήχθη μετά το ντιμπέιτ της Πέμπτης για λογαριασμό του ειδησεογραφικού δικτύου BFM TV αποφαίνεται ότι το 29% των πολιτών θεωρεί πιο πειστικό τον Μοντεμπούρ, το 26% τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και το 20% τον πρώην υπουργό Παιδείας Μπενουά Αμόν.

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας πόσο κοντά ίσως βρεθούν τα ποσοστά των υποψηφίων στις προκριματικές της 22ης και 29ης Ιανουαρίου, ο Βαλς εμφανίζεται πρώτος με 28% στις προτιμήσεις των αριστερών ψηφοφόρων, ακολουθεί ο Χαμόν με 27% και έπεται ο Μοντεμπούρ με 23%.

Ο Μοντεμπούρ εμφανίστηκε χθες χαλαρός σε μία σκληρή, αλλά ευγενική τηλεμαχία που διήρκεσε 2,5 ώρες.

“Μπορούμε να νικήσουμε σε τέσσερις μήνες, αλλά ο εχθρός μας είναι η ηττοπάθεια. Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ποιος άλλος από την αριστερά θα σταματήσει τις απρεπείς διώξεις των δημοσίων υπαλλήλων από την δεξιά;”, είπε ο Μοντεμπούρ αναφερόμενος στα σχέδια του Φιγιόν για απολύσεις στο δημόσιο.

Ο Βαλς, από την πλευρά του, ο οποίος μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν το φαβορί για το χρίσμα της αριστεράς και εκπροσωπεί το πουλέν των Σοσιαλιστών στις εκλογές, “έπαιξε το χαρτί” της εμπειρίας του και της σκληρής στάσης του στο ζήτημα της ασφάλειας. Υπερασπίστηκε την πενταετή θητεία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ δηλώνοντας “υπερήφανος” για τα όσα επιτεύχθηκαν.

Ενώ άλλοι υποψήφιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την περίοδο αυτή, δεν προκάλεσαν πολλές φορές τον Βαλς παρά τις σαφείς διαφορές τους στην οικονομική τους πολιτική.

“Δεν έχω εχθρούς σε αυτό το στάδιο”, είπε ο Βαλς, τοποθετώντας τον εαυτό του ως τον ισχυρότερο υποψήφιο για να συσπειρώσει την αριστερά.

“Μιλάμε για την εκλογή του προέδρου της πέμπτης μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο…σε έναν κόσμο με Τραμπ, Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν”, είπε αναφερόμενος στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, στον ρώσο πρόεδρο και τον τούρκο ομόλογό του. “Θέλω να γίνω πρόεδρος επειδή ενσαρκώνω μία ισχυρή Δημοκρατία και μία δίκαιη Γαλλία”.

Δύο ακόμη τηλεμαχίες θα ακολουθήσουν πριν από τον πρώτο γύρο των προκριματικών, που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Ιανουαρίου. Όποιος προτίθεται να καταβάλει ένα ευρώ και να υπογράψει μία αίτηση ότι μοιράζεται τις αξίες της αριστεράς μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Η δημοσκόπηση της Elabe διενεργήθηκε στο διαδίκτυο σε δείγμα 1.117 ψηφοφόρων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.