Quantcast
Ελπίδες για συνέχιση της σινοαμερικανικής συνεργασίας και επί Τραμπ - enikonomia.gr
share

Ελπίδες για συνέχιση της σινοαμερικανικής συνεργασίας και επί Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα και οι ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσουν τη συνεργασία τους υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ.

Αν και η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει ακόμα διαμορφώσει την πολιτική της για την Κίνα, η γενική τάση της σινοαμερικανικής συνεργασίας δεν μπορεί να αντιστραφεί, καθώς είναι «η μόνη σωστή επιλογή» και για τις δύο χώρες, δήλωσε ο Τσούι Τιανκάι στο περιθώριο της χθεσινής δεξίωσης για την Κινεζική Πρωτοχρονιά στην Πρεσβεία της Κίνας.

Ο Τσούι σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία είναι προς το συμφέρον της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να διατηρήσουν τους μηχανισμούς διαλόγου που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Έχει επιτευχθεί απτή πρόοδος στις σινοαμερικανικές κοινές προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο σχέσης με βάση τη μη αντιπαράθεση, τη μη σύγκρουση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, δήλωσε ο Τσούι.

Ο Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε μια σειρά τομέων όπου οι δύο χώρες μπορούν να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, όπως το εμπόριο, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια, τις υποδομές και τις αμοιβαίες επενδύσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ανοίξουν νέους τομείς συνεργασίας.

Για το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ο Τσούι τόνισε ότι είναι θέμα δικαιωμάτων εδαφικής και θαλάσσιας κυριαρχίας μεταξύ της Κίνας και ορισμένων μελών της ASEAN, αντί ένα γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για τις εμπορικές προστριβές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο Τσούι δήλωσε ότι η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε ένα εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ καθώς και οι δύο πλευρές θα ζημιωθούν από αυτόν.

«Αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται μια ισχυρή μηχανή για να ηγηθεί μιας ισχυρότερης και ταχύτερης ανάπτυξης. Είναι αναπόφευκτη η ευθύνη που φέρουν η Κίνα και οι ΗΠΑ για αυτό, αντί να προχωρούν προς έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο πρέσβης.

Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), ο Τσούι απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Κίνα θα αναλάβει το ρόλο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη που θα καθορίζει στο μέλλον τους κανόνες του εμπορίου.

«Νομίζω ότι είναι παραπλανητική ιδέα, διότι οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες δεν μπορεί να καθορίζονται μόνο από τις ΗΠΑ ή την Κίνα, θα πρέπει να καθορίζονται και να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη του κόσμου», σημείωσε ο Τσούι.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.