Quantcast
Μειώθηκε η ανεργία στην... Ισπανία - enikonomia.gr
share

Μειώθηκε η ανεργία στην… Ισπανία

δημοσιεύτηκε:

Η ανεργία στην Ισπανία μειώθηκε σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο αλλά αυξήθηκε σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2016 καθώς οι πιέσεις στις τιμές και οι πολιτικές αβεβαιότητες αποτέλεσαν ένδειξη ότι ίσως αρχίζει να φθίνει το ευνοϊκό περιβάλλον για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο 18,75%, το ποσοστό παρέμεινε το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς υπήρξαν απολύσεις στον τομέα των υπηρεσιών μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 18,63%.

Ενώ το ποσοστό της ανεργίας του πρώτου τριμήνου είναι σημαντικό χαμηλότερο από το 21% που καταγράφηκε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο οικονομολόγος Ρατζ Μπαντιάνι της IHS Markit σημείωσε ότι οι πολιτικές αβεβαιότητες στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό μπορούν να πλήξουν την αύξηση της απασχόλησης.

«Οι εταιρίες μπορεί να έχουν πιο επιφυλακτικά σχέδια σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ενόψει ενός λιγότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος, το οποίο να περιλαμβάνει μια λιγότερο αποφασιστική κυβέρνηση, ένα ευρύ φάσμα κινδύνων, όπως τον πιθανό αντίκτυπο της διαδικασίας του Brexit και από το 2017 την αύξηση του κατώτατου μισθού και των χαμηλότερων φορολογικών επιστροφών για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο οικονομολόγος σε σημείωμα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις προσλήψεις, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ισπανία να αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο σε σχέση με το 2,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.