Quantcast
Συντάξεις και επιδόματα «γονατίζουν» τον ισπανικό προϋπολογισμό - enikonomia.gr
share

Συντάξεις και επιδόματα «γονατίζουν» τον ισπανικό προϋπολογισμό

δημοσιεύτηκε:

Οι κοινωνικές εισφορές εργοδοτών κι εργαζομένων στα ισπανικά ταμεία ασφάλισης και σύνταξης δεν επαρκούν για την πληρωμή των επιδομάτων καλοκαιριού και Χριστουγέννων στους συνταξιούχους, και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προσέφυγε στον εσωτερικό δανεισμό των ταμείων με περίπου 6 δισ. ευρώ από το κράτος και αντλώντας άλλα 3,5 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους.

Πλέον μετά τη νέα αποστράγγιση πόρων από τα αποθεματικά, απ’ όπου αντλεί ανελλιπώς από το 2011 χρήματα για να συμπληρώνει την καταβολή συντάξεων κι επιδομάτων, αυτά μειώθηκαν στα 11, 602 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 1,04% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές κοινωνικής πρόνοιας, οι ταμειακές ανάγκες για την πληρωμή όλων των υποχρεώσεων προς τους συνταξιούχους θα φθάσουν τα 17,218 δισ. ευρώ. Για να ικανοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις, το κράτος θα χρειασθεί να διαθέσει 9,5 δισ. ευρώ επιπλέον από τα διαθέσιμα έσοδα των ταμείων. Τα 5,986 δισεκ. θα εξασφαλισθούν από τον κρατικό δανεισμό και τα άλλα 3,514 θα αντληθούν από τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Όπως τόνισε η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Φάτιμα Μπάνιεθ, “επελέγη να συνδυαστούν δύο διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εγγυηθούμε μία κανονική και πλήρη καταβολή των πληρωμών”, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να εξεύρει το ταχύτερο τους μηχανισμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος, καθώς μόνο οι εισφορές εργαζομένων κι εργοδοτών δεν αρκούν για την επάρκειά του.

Πηγή: El Pais, El Publico, El Mundo, El Diario


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.