Quantcast
Ισπανία: Οικονομική ανάπτυξη από τον ήλιο - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Οικονομική ανάπτυξη από τον ήλιο

δημοσιεύτηκε:

Με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην Ισπανία, θέλουν να έχουν φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη. Η Ισπανία φαίνεται να πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Όποιος έχει ταξιδέψει στην Ισπανία εκπλήσσεται από τις πολυάριθμες στέγες με ηλιακά πάνελ. Η χώρα έχει 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Η Γερμανία έχει μόλις 1.600 ώρες. Η Μάλαγα, η Μούρθια και το Αλικάντε είναι μεταξύ των έντεκα ισπανικών πόλεων που έχουν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Ένωσης Φωτοβολταϊκών (UNEF).

Μέχρι στιγμής, η ενέργεια και το νερό στην Ισπανία ήταν φθηνά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κλιματιστικά υπερλειτουργούσαν το καλοκαίρι και η θέρμανση το χειμώνα. Ο αρχιτέκτονας και ακτιβιστής Ινάκι Αλόνσο εξοργιζόταν πάντα με τη χαμηλή περιβαλλοντική συνείδηση ​​των συμπατριωτών του. Ο 51χρονος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες. «Η ιδέα του παθητικού σπιτιού, του αυτοτροφοδοτούμενου δηλαδή, με γοήτευε πάντα», λέει.

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών στην Ισπανία απασχολεί σήμερα περίπου 60.000 άτομα. Το 2019 εισήχθη ο κανονισμός για τις ηλιακές στέγες και ο Ινάκι Αλόνσο αποφάσισε με ομοϊδεάτες του να κατασκευάσει ένα “παθητικό σπίτι”, δηλαδή ενεργειακά αυτοτροφοδοτούμενο, βασισμένο σε ξύλινες κατασκευές με 17 διαμερίσματα. Και τώρα που ο λογαριασμός ρεύματος για ένα νοικοκυριό έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020, η αγορά ανθεί όσο σε καμία άλλη χώρα στην ΕΕ. Το ισπανικό ινστιτούτο για την ενέργεια IDAE εκτιμά ότι θα παράγονται έως και 14 γιγαβάτ στις ισπανικές στέγες μέχρι το 2030. Ωστόσο, η χώρα παράγει μόνο 3,2 γιγαβάτ αυτή τη στιγμή, 1,2 εκ των οποίων μόνο πέρυσι.

Φορολογικά πλεονεκτήματα αλλά και γραφειοκρατία

Ένα ηλιακό σύστημα χωρίς μπαταρία αποθήκευσης κοστίζει σήμερα από 5.000 έως 6.000 ευρώ για μια μονοκατοικία. Η απόσβεση μπορεί να γίνει σε πέντε έως έξι χρόνια.

Ορισμένοι δήμοι προσφέρουν φορολογικά πλεονεκτήματα ενώ υπάρχει επίσης οικονομική βοήθεια για ηλιακές στέγες μέσω των κονδυλίων της ΕΕ, Next Generation. Η ειδικός Πάουλα Σάντος αναφέρει ότι η απλή εγκατάσταση σε μονοκατοικία χωρίς τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 30 ημέρες. «Χωρίς τη γραφειοκρατία θα ήταν πολύ πιο γρήγορα», λέει.

Ωστόσο, όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και αποθήκευσής του μέσω μπαταριών θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα στην Ισπανία.

(Πηγή: Deutsche Welle)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.