Quantcast
Άτυπη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο - Οι προτάσεις που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Άτυπη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο – Οι προτάσεις που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα είναι σήμερα το αντικείμενο συζήτησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στο άτυπο συμβούλιο που πραγματοποιείται στην Πράγα. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για το φυσικό αέριο είναι οι εξής δύο:

Η μία είναι αυτή που προωθούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο. Αυτό που προτείνεται είναι να παρακολουθούνται οι τιμές των Χρηματιστηρίων Ενέργειας στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία, και από εκεί να προκύπτει ένας μέσος όρος. Δηλαδή προβλέπει την επιβολή ενός “κυμαινόμενου πλαφόν” σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου σε μια τιμή που θα αλλάζει.

Η άλλη πρόταση είναι αυτή που έχουν παρουσιάσει η Γαλλία και οι Ιβηρικές χώρες. Αυτή αφορά σε πλαφόν στο φυσικό αέριο μόνο για ηλεκτροπαραγωγή. Κάτι τέτοιο όμως, αφήνει έξω σχεδόν τα 2/3 της αγοράς που πηγαίνουν στη βιομηχανία και στο κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα γίνει η τακτική Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις για το θέμα του φυσικού αερίου, ενώ το σημερινό άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. καλείται να πιάσει το… νήμα από εκεί που το άφησαν οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.