Quantcast
Ελβετία: Νέα αύξηση του επιτοκίου από την τράπεζα SNB - Τι σημαίνει αυτό για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο των Ελλήνων - enikonomia.gr
share

Ελβετία: Νέα αύξηση του επιτοκίου από την τράπεζα SNB – Τι σημαίνει αυτό για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο των Ελλήνων

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75 % προχώρησε σήμερα  η κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB) Ελβετίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Reuters.com.

Υπενθυμίζεται πως την εκτίμηση αυτή είχαν κάνει πρόσφατα και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα που είχε διενεργήσει το Reuters παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της SNB Thomas Jordan είχε αφήσει πρόσφατα να εννοηθεί πως οι αγορές θα  μπορούσαν να δουν και αύξηση 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου.

Τις σημερινές αυξήσεις των επιτοκίων της SNB σχολίασε και ο επικεφαλής οικονομολόγος  της VP Bank Group,Thomas Gitzel. Με τις αυξήσεις αυτές, οι τιμές του βασικού επιτοκίου της τράπεζας και του ποσοστού πληθωρισμού συγκλίνουν επεσήμανε και πρόσθεσε πως δεν ήταν αναγκαίο να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας και ο πληθωρισμός

Και το think.ing.com αναφέρεται στην ημερινή αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας.  Mε την σημερινή κίνησή της η SNB ανεβάζει μέσα σε 1 χρόνο το συνολικό ποσό των αυξήσεων των επιτοκίων σε 250 μονάδες βάσης. Η αύξηση αυτή είναι πολύ πιο μικρή από αυτήν της ΕΚΤ (400 μονάδες βάσης) και από αυτήν της Fed (500 μονάδες βάσης).

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο θέμα του πληθωρισμού. Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο της καθώς ο πληθωρισμός της Ελβετίας εξακολουθεί να κινείται πάνω από το στόχο  μεταξύ 0%  και 2% που έχει θέσει η SNB παρόλο που έχει μειωθεί απότομα. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο ο πληθωρισμός της χώρας ανήλθε στο 2,2% από 3,4% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2023. Ενώ ο δομικός πληθωρισμός της χώρας ανήλθε στο 1,9% τον Μάιο. Πάντως η SNB εκτιμά πως ο πληθωρισμός της χώρας  θα μειωθεί  στο 1,7%  κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω των χαμηλότερων τιμών στην  ενέργεια αλλά και της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου.

Επίσης η τράπεζα κάνει προβλέψεις και για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός τα επόμενα έτη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του  2% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την τράπεζα. Αναλυτικά, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί:

  • Στο 2,2% κατά μέσο όρο το 2023
  • Στο 2,2% το 2024
  • Και στο 2,1% το 2025.

Άλλη μια νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας τον Σεπτέμβριο

Σε ακόμη μια νέα αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος της τράπεζας, Thomas Jordan , θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να αυξήσουμε εκ νέου τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Επιτόκια: Τι σημαίνει η σημερινή απόφαση της  SNB για τους Έλληνες που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Η αύξηση του επιτοκίου της τράπεζας δεν θα επηρεάσει άμεσα  τους Έλληνες που έχουν πάρει δάνειο στο ελβετικό  φράγκο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν «παγώσει» τα επιτόκια για 1 χρόνο για τους συνεπείς δανειολήπτες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που έχουν πάρει δάνειο  σε ελβετικό φράγκο.

Επίσης το Reuters.com αναφέρει πως  το ελβετικό φράγκο υποχώρησε την Πέμπτη μετά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB). Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε σήμερα 0,2% και ανήλθε στα 0,8945 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση που έλαβε η SNB για την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς και ύστερα από το υψηλό 6 εβδομάδων που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα. Και η ισοτιμία του ευρώ  ανήλθε στα 0,9828 φράγκα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.