Quantcast
Δύσκολα θέματα στην ατζέντα Πομπέο - Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Δύσκολα θέματα στην ατζέντα Πομπέο – Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Από την ερχόμενη Τετάρτη ως και την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται στη Γερμανία. Εκτός από τις πολιτικές συναντήσεις θα επισκεφτεί αμερικανικές βάσεις και θα μιλήσει σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται παραμονές των εορτασμών για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή στο Βερολίνο θα συζητήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης διμερή και επίκαιρα διεθνή ζητήματα. Από το γεγονός ότι «η σχέση με τις ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός πυλώνας της γερμανικής εξωτερικής και πολιτικής ασφαλείας» προκύπτει κατά την ίδια εκπρόσωπο, ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται ένα πλατύ φάσμα θεμάτων.

Αμυντικές δαπάνες, εμπορικές διενέξεις, North Stream 2

Εκτός της Άγκελα Μέρκελ ο κ. Πομπέο θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στη Λειψία όπως και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς αλλά και την υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο Βερολίνο. Θα πρέπει να αναμένεται ότι στη συνάντηση με την υπ. Άμυνας θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η πρότασή της για διεθνή έλεγχο της ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία όπως και οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας που ούτε καν πλησιάζουν το στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ. Άλλα επίμαχα ζητήματα που εικάζεται ότι θα βρεθούν στην ημερησία διάταξη με την κ. Μέρκελ και τους υπουργούς είναι η επιβολή πρόσθετων δασμών σε γερμανικά προϊόντα λόγω του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας στις διμερείς συναλλαγές όπως και η κατασκευή δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία στη Βαλτική Θάλασσα.

Πριν από αυτές τις συναντήσεις ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφτεί τέσσερις από τις συνολικά πέντε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία. Ο αριθμός των αμερικανικών στρατιωτών στη χώρα ανέρχεται σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά στοιχεία στις 35.232 άτομα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών σε ευρωπαϊκή χώρα. Στο παρελθόν και ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο υπηρέτησε στις γραμμές τους. Τη δεκαετία του ’80 και πριν τη γερμανική ενοποίηση ήταν διοικητής μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα Δυτικής με Ανατολικής Γερμανίας.


Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.