Quantcast
ΕΚΤ: Σήμερα η συνεδρίαση για τα επιτόκια - Εκτιμήσεις για το πόσο θα αυξηθούν - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Σήμερα η συνεδρίαση για τα επιτόκια – Εκτιμήσεις για το πόσο θα αυξηθούν

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Πέμπτη συνεδριάζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ για το θέμα των επιτοκίων.

Μάλιστα το www.streetinsider.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σήμερα σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης) όπως έχει δεσμευθεί. Δηλαδή να αυξηθεί το επιτόκιο των καταθέσεων της στο 3%. Ωστόσο, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και το κράχ στις μετοχές της Credit Suisse προκαλούν πονοκέφαλο στην Ευρώπη.

Τι λένε οι οικονομολόγοι για τα επιτόκια

Για το θέμα αυτό μίλησε ο οικονομολόγος της Danske Bank, Piet Haines Christiansen. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση της ΕΚΤ για το θέμα του πληθωρισμού πέραν της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν μεγάλο λάθος της και θα έπληττε την αξιοπιστία της, τόνισε.

Από την άλλη πλευρά η οικονομολόγος της Barclays, Silvia Ardagna είπε για το θέμα των επιτοκίων αλλά και για την Credit Suisse πως ακραίες χαρακτηρίζονται οι τρέχουσες εξελίξεις και για αυτό τον λόγο απευθύνουμε έκκληση προς την ΕΚΤ να επαναξιολογήσει το θέμα των επιτοκίων,  είπε.

Και συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει μια πιθανότητα 20% η ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια της, υπάρχει μια πιθανότητα 60% η τράπεζα να τα αυξήσει κατά 25 bps και μια πιθανότητα 20% να προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων 50 bps.”

Υπενθυμίζεται πως το τερματικό επιτόκιο της ΕΚΤ σήμερα διαμορφώνεται περίπου στο 3,25% από 4,1%  που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης που ανήλθε στο 8,5% τον Φεβρουάριο ήταν πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Πάντως παρόλο που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα μειωθούν λόγω της πτώσης των τιμών στην ενέργεια, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως θα συνεχιστεί η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή πάνω από τον στόχο του 2024 και ελαφρώς πάνω από το 2025, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα. Επιπλέον επισημαίνεται πως το φαινόμενο του αποπληθωρισμού αναμένεται να παραταθεί και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αυστηρή για κάποιο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται δε πως πριν γίνουν αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν υποστηρίξει πως αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν να γίνονται και μετά τον Μάρτιο.

ΕΚΤ: Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια – Τι λένε οι επενδυτές

Μάλιστα οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ ενδέχεται κατά 40% με 45% να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 bps από 100% που ήταν την περασμένη εβδομάδα και πάνω από το 20% που είχε εκτιμηθεί κάποια στιγμή την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για να στηρίξει τη ρευστότητα μετά την πτώση της τιμής της μετοχής της  που ενέτεινε τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Η θέση της Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ζυγίσει στο μέλλον καλύτερα το θέμα της αύξησης των επιτοκίων .

Επίσης οι αναλυτές εκτιμούν πως το επιτόκιο των καταθέσεων ενδέχεται να ανέλθει μεταξύ 3,5% και 4% το καλοκαίρι. Οι αγορές θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω την τροχιά των επιτοκίων λόγω του κινδύνου που υπάρχει για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με την τράπεζα ING.

Η ΕΚΤ μπορεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό εάν περιορίσει το “στοκ” των  κρατικών και των  ιδιωτικών χρεών αλλά  και των γιγαντιαίων δανείων σε τράπεζες στον ισολογισμό της.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.