Quantcast
Ενέργεια: Τα μέτρα της Κομισιόν για εξοικονόμηση και οι ενέργειες της Βρετανίας - enikonomia.gr
share

Ενέργεια: Τα μέτρα της Κομισιόν για εξοικονόμηση και οι ενέργειες της Βρετανίας

δημοσιεύτηκε:

 Για τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να εξοικονομηθεί  ενέργεια ρωτήθηκε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι. 

H εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί προτεραιότητα, τόνισε ο κ. Ουζβάρι. «Στοχεύουμε να μειώσουμε την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε σύγκριση με το 2005», σημείωσε και προσέθεσε ότι, «εάν κοιτάξουμε την περίοδο μεταξύ του 2015 και του 2021, αυτό που βλέπουμε είναι μία μείωση του 20% ήδη στην κατανάλωση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξοικονομήσαμε περισσότερα από 16.000 μεγαβάτ σε αέριο και σχεδόν 8.000 μεγαβάτ σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για σημαντική μείωση τόσο στην κατανάλωση αερίου όσο και ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Ουζβάρι ανέφερε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο «με βάση το πακέτο ‘Save gas for a safe winter’ και εξετάζουμε πιθανά πρόσθετα μέτρα για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας ακόμη περισσότερο».  Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ υπογράμμισε ότι «το καλοκαίρι, για παράδειγμα, πολλά από τα κτίρια της Επιτροπής ήταν κλειστά» και συμπλήρωσε ότι «ορισμένοι συνάδελφοι έρχονταν στα γραφεία που παρέμεναν ανοιχτά παρά το γεγονός ότι δεν ήταν το γραφείο ή το κτίριο που συνήθως εργάζονται. Είναι κάτι στο οποίο δίνουμε μεγάλη προσοχή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».  «Ίσως να πρέπει να φοράτε πουλόβερ όταν έρχεστε εδώ τον χειμώνα», κατέληξε  ο κ. Μαμέρ.

ΕΕ- Σίμσον: Θα συζητήσουμε με τους υπουργούς Ενέργειας τους τρόπους στήριξης των καταναλωτών

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας, επειδή η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες καυσίμων ως όπλο, αλλά και λόγω των τρομακτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ενέργειας», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ενόψει του  έκτακτου συμβουλίου  των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. «Ανυπομονώ να συζητήσω με τους υπουργούς της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε τους καταναλωτές της ΕΕ να τα καταφέρουν με ασφάλεια και προσιτές τιμές τον χειμώνα», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κάντρι Σίμσον θα ανταλλάξει απόψεις με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με πιθανά έκτακτα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών της ενέργειας, με βάση το έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που περιγράφει τις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Βρετανία: Παγώνουν οι τιμές ενέργειας για 2 χρόνια

“Παγώνουν”  οι τιμές ενέργειας για 2 χρόνια στην Βρετανία. Όπως είπε  η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας  στη Βουλή των Κοινοτήτων, κανένα μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία δεν θα πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες, δηλαδή περίπου 2.900 ευρώ το χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα 2 χρόνια, καθώς το  κράτος θα καλύψει τη διαφορά στην τιμή της κατανάλωσης που θα προκύψει από την αύξηση της χοντρικής τιμής της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η Τρας, ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση παγώνει, όπως αναμενόταν, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η αναμενόμενη, τεράστια άνοδος στις τιμές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά 80%, ενώ επιπλέον αύξηση αναμενόταν και την ερχόμενη άνοιξη.

Το συνολικό κόστος του πακέτου των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. στερλίνες, δηλαδή περίπου 173 δισ. ευρώ, ποσό που θα εξασφαλίσει η βρετανική κυβέρνηση με δανεισμό. Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές «πρόκειται για την μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην ιστορία της Βρετανίας».

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.